Den googlifierade världen

GoogleMaps

Palestina existerar inte på Google Maps kartor.

Google inte bara övervakar oss, det stora amerikanska företaget definierar också hur världen bör se ut enligt Googles perspektiv.

På appen Google Maps existerar inte Palestina, trots att Palestina erkänts av 137 länder. På kartan över Israel är landsgränser markerade med heldragna länder och andra gränser, som mellan delstater är utsatta streckade.

Nu uppmärksammar Al-Jazira att Gaza och Västbanken av Google Maps är markerade just som provinser/delstater av Israel. Redan i mars 2016 blev Google uppmärksammad på att man med sina kartor omdefinierar verkligheten.

En talesman för företaget medgav att det aldrig funnits något Palestina på Googles kartor men att en ”bug” hade avlägsnat markeringarna för Västbanken och Gaza. Det hette då att ”Vi arbetar nu för att snabbt återföra beteckningarna till våra kartor över området”.

Fem månader senare har ingenting förändrats. Buggen verkar sitta i Googles världsbild. Företaget påverkar genom sina sökmotorer hur vi tänker och möjligen också hur vi röstar i val. Kommer man nu också att googlifiera världens nationsgränser lite som man tycker att det passar?