Helsingborg äntligen fristadskommun

programmeag-icorn1703_front

Helsingborg blir till slut fristadskommun för förföljda författare och konstnärer, årets viktigaste kulturella besked.

Helsingborg kallade sig länge The Gateway to Europe och på vägskyltar kunde man läsa ”Här börjar kontinenten”. Det var förstås överdrifter och plattityder men speglade ändå en ambition hos stadens styrande att vara en stad med internationell inriktning och en identitet definierad av läget som gränsstad mellan Sverige och Danmark.

Efter Öresundsbrons tillkomst har den andan försvunnit och ersatts av en osannolikt inkrökt provinsialism. Bara vindarna från väster påminner om hur det var förr. Den etniska rensningen av tiggande romer i Peter Danielssons Helsingborg är bara ett av många tecken i tiden.

Frågan om att göra Helsingborg till en fristadskommun för förföljda författare, konstnärer och musiker har gång på gång röstats ner i stort samförstånd av moderater, folkpartister, kristdemokrater och sverigedemokrater, där särskilt vissa folkpartisters argumentering varit allt annat än liberal och vidsynt.

Detta trots att också förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth var en ivrig fristads-förespråkare och trots att tidigare kristdemokraten Rolf Tufvesson engagerat tidigt drev igenom att Region Skåne anslöt sig till ICORN, International Cities of Refuge Network.

Till slut fattade kommunfullmäktige för drygt ett år sedan ändå beslutet att Helsingborg skulle bli en fristadskommun. De borgerliga partierna medverkade i beslutet som en eftergift till miljöpartiet, för partiets medverkan i det blågröna styret.

Kulturnämnden som haft ansvaret att verkställa beslutet har inte precis prioriterat handläggningen av ärendet, som orimlig dragit ut på tiden. Men i dag torsdag kommer Helsingborg till slut att skriva under ett avtal med ICORN, om att ta emot en förföljd författare, konstnär eller musiker.

Det är väldigt glädjande, ett tecken på att det i Helsingborg också finns krafter engagerade i tolerans för utsatta och för den i vår tid allt mer hotade yttrandefriheten. Ann Lingebrandt uttrycker det väl på HD:s kultursida:

”I en tid när förtrycket ökar och yttrandefriheten stryps i allt fler av världens länder är det en symbol vars värde inte kan överskattas. Helsingborg öppnar en skyddande dörr för den som med fara för sitt liv står upp för det fria ordet. Det är en stor sak.”

Nu återstår bara att se vem som blir Helsingborgs förste fristadsperson. Hen kommer att få en livsviktig fristad i Helsingborg – och Helsingborg kan få ett ovärderligt tillskott i stadens kulturliv.

Bilden: Teckning av Mana Neyestani till ICORNS generalförsamling 2016.