Donald Trump blir USA:s president

Hillary Clinton and Donald Trump are tightening their grips on the Democratic and Republican presidential nominations.

Donald Trump kommer att vinna presidentvalet i USA, som den TV-såpafigur han är, till skillnad från Hillary Clinton som är ”rena smörjan som TV”, skriver Michael Rosenblum.

Amerikanska Huffington Post valde för ett år sedan att publicera nyheter om Donald Trump på nöjessidorna. Trumps kandidatur till presidentposten i USA var som ett extremt dåligt skämt, resonerade redaktionen.

När nättidningen såg vad som skedde ändrade man attityd. I dagarna publicerar HP en artikel av Michael Rosenblum, en mycket erfaren amerikansk journalist, professor vid Columbia University.

Under rubriken ”Donald Trump is going to be elected presidentskriver han att amerikanerna för länge sedan har ”röstat på Trump”, även om de i opinionsundersökningarna fortfarande skäms för att säga det.

Fortfarande leder Hillary Clinton med cirka fem procent över Trump. Men undersökningarna är missvisande, hävdar Rosenblum. Trump är amerikanernas favorit, fast många ännu inte vill medge det öppet. Och varför?

Jo, Donald Trump är som en såpafigur på TV – och USA är en TV-kultur. Medelamerikanen tillbringar fem timmar om dagen framför TV:n. Och än värre, hen sitter 8,5 timmar varje dag och tittar in i en bildskärm, inkluderat smarta telefoner, läsplattor och datorer, där innehållet till stor del utgörs av videofilmer och TV-inslag.

Den som använder åtta timmar per dag år efter år med samma sak påverkas av det hen ser i bildskärmar av olika format.

”Fransmännen gillar god mat, italienarna tycker om opera, amerikanerna älskar TV. Vi formas av T-kulturen. Den definierar vilka vi är.”

Politiska debatter utformas enbart för att underhålla TV-publiken. Televisionens underhållning styr det politiska livet i en never-ending show, skriver Rosenblum. Något liknande kan dessvärre ofta sägas också om svensk TV.

Donald Trump är ”bra TV”, fortsätter Rosenblum. Han vet hur man underhåller, han förstår nödvändigheten av att skapa tittarsiffror. Hillary Clinton däremot är rena smörjan som TV. Det spelar ingen roll att hon är smartare, bättre förberedd, en mera kompetent politiker. Hennes underhållningsvärde är katastrofalt lågt.

”Det är så det förhåller sig. Deprimerande men sant.”