Musikanslaget till Dunkers nära noll

20160806_BKP001_0

Under den stundande Pianofestivalen i Helsingborg framträder på Dunkers världskända pianister, som brittiske Stephen Hough (bilden). Men till vardags är musikanslagen till Dunkers ”nära noll”, skriver Per Nyrén.

Stephen Hough, Storbritanniens främsta pianist, enligt en artikel i The Economist i dagarna, spelar i Helsingborg måndag den 5 september under Helsingborgs Pianofestival (2 – 5/9) i Dunkers konsertsal. Hough kommer till Helsingborg från Edinburghfestivalen och en konsert i Royal Albert Hall för att fortsätta till ett framförande i USA i Birmingham, Alabama.

Den 54-årige världspianisten, tillika kompositör, målare och poet, hyllas av The Economist, ”he is the undisputed top dog among British concert pianists. He is even more sought-after in America …”.

Musiken lever på Dunkers den kommande helgen. Men … musiken på Dunkers är till vardags minst sagt styvmoderligt behandlad av kulturnämnden, med minimalt stöd.

Per Nyrén är ordförande i Helsingborgs Kammarmusikförening och konstnärligt ansvarig för Helsingborg Pianofestival. Han var också musikproducent på Dunkers kulturhus de första kreativa och dynamiska åren 2002 – 06.

I ett inlägg på Helsingborgs Dagblads kultursida i söndags skrev han:

”Jag beundrar alla hängivna kulturarbetare på Dunkers som nu aunder många år inte fått arbetsro utan har fått leva med att chefer som kommit och gått – men som ändå lyckats presentera utställningar, teater och konserter av hög klass. Trots att förutsättningarna har försämrats. Musikanslaget som jag hade på 500 000 har reducerats till praktiskt taget noll. Konstintendenten har fått sluta.”

Det är lätt att bli nostalgisk vid minnet av musiken på Dunkers de första åren. I konsertsalen bjöds på kammarkonserter, världsmusik och jazz i ett generöst och brett utbud som lockade en stor publik.

I dag har anslaget ”reducerats till praktiskt taget noll” – vilket kan jämföras med Hx-stadsfesten som en förlängd helg får 5,2 miljoner i kommunalt stöd.

Hur är det möjligt?

Under pianofestivalens fyra dagar är det annorlunda, med inte bara Stephen Hough vid pianot utan också mästare som Hans Pålsson, kinesiske Haochen Zhang, jazzpianisten Jacob Karlzon och ryske Konstantin Scherbakov.

En reaktion på ”Musikanslaget till Dunkers nära noll”

  1. Dunkers utveckling är bedrövlig.
    Den stora behållningen tidigare på Dunkers var de olika musikinslag som man i vanliga fall ytterst sällan möter i Radio och TV, förutom Klingans Världsmusik, som man kunde ta del av på Dunkers.

Kommentarer är stängda.