107 länder vill förbjuda kärnvapen

kurz

I FN förbereds en ett förslag som förbjuder kärnvapen. Sverige har inte bestämt sig.

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz (bilden) tillkännagav i onsdags i en debatt i FN:s generalförsamling att hans land ställer sig bakom förslaget där hittills 107 länder (av FN:s 192) kräver ett totalt kärnvapenförbud, att kärnvapen klassas som massförstörelsevapen.

På bokmässan i Göteborg presenterade Gunnar Westberg, tidigare ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen, den uppseendeväckande och positiva nyheten (som inte ens blivit notis i svenska medier).

– Vi måste arbeta för att få Sverige att stödja förslaget. Men regeringen har ännu inte bestämt sig.

– Det finns i dag 15 350 kärnvapen i världen, varav 1800 har omedelbar avfyringsberedskap. Inom några minuter efter ett larm (som kan vara falskt) måste den andra parten bestämma sig för att ”trycka på knappen” eller avstå.

Westberg pekar på fyra faror med varningssystemen, tekniska fel, missförstånd, hackers och ”dåraktiga ledare”.

– När Nixon var som mest pressad under Watergateaffären blev han alltmer förvirrad och alkoholpåverkad och mumlade att ”vi har i alla fall knappen”. Under några dagar kopplade hans försvarsminister bort den.

1983 var det farligaste året i mänsklighetens historia.

– På hösten genomförde Nato övningar med stora truppstyrkor. Reagan hade upprepade gånger talat om ”ondskans imperium”. Ryssarna blev allt mer övertygade om att det nu var allvar, att landet en andra gång skulle anfallas i en Operation Barbarossa. Men två betrodda ryska spioner i Bryssel och London rapporterade trovärdigt att det trots allt bara var en övning och inte allvar. Men det fanns ögonblick då hotet om ett kärnvapenkrig var överhängande.

Aurora 17, den största militärövningen i Sverige på över tjugo år, kommer att  med 16 000 soldater genomföras om ett år mot en fiende som ser ut som Ryssland. Förutsättningen för övningen är att Sverige utsätts för ett överraskande anfall. Fokus kommer att ligga på Gotland och Göteborgs hamn.

Genom Värdlandsavtalet kommer utländska soldater att delta. USA har uttryckt stort intresse för att ”öva basering på Gotland”.

Kritiker har hävdat att valet av namn på övningen syftar på kryssaren Aurora som 1917 spelade an avgörande roll i stormningen av Vinterpalatset och den ryska Oktoberrevolutionen – och att det kan tolkas som ett tecken på Natos ambition att störta dagens ryska regim.

– Vi bygger upp en fiendebild och lierar oss med Nato vars doktrin bygger på kärnvapen, säger en bekymrad Gunnar Westberg.