Helsingborg inte kulturhuvudstad

riga-travelgenio-300x224

Helsingborg vill inte längre bli Europas kulturhuvudstad 2029. Bilden från Riga, kulturhuvudstad 2014.

Moderaterna i Helsingborg gick i valkampanjen 2014 ut med det storstilade målet att Helsingborg skulle bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Det var särskilt tidigare kulturnämndsordföranden Mats Sander som aktivt ville föra fram tanken.

Samtidigt behandlades och behandlas kulturen i Helsingborg otroligt styvmoderligt för att inte säga nedlåtande. I en krönika förra sommaren skrev HD:s Peter Fällmar Andersson om kulturskolan på Dunkers som i en mätning placerade Helsingborg på en bottennivå jämfört med andra kommuner.

Något liknande gäller stadsbiblioteket som har nedgångna och otillräckliga lokaler och år efter år legat bland de lägsta i jämförelserna mellan olika skånska bibliotek.

Helsingborg saknar dessutom en konsthall, vilket är en självklarhet i jämförbara orter, som Malmö, Lund, Landskrona, Hässleholm, Kvidinge, Klippan, Laholm, Halmstad …

Dunkers chef avskedades nyligen under förödmjukande former av en inkompetent kulturdirektör Bibi Hidén, som knappast lyft ett finger för att förbättra kulturens villkor i stan.

Politikernas engagemang när det gäller ett levande kulturliv här och nu har länge varit obefintligt. Ändå ville man göra Helsingborg till Europas kulturhuvudstad 2029. Miljöpartiet och sverigedemokraterna hakade gladeligen på.

SD gick ett steg länge och motionerade om förslaget. Men motionen väntas bli avslagen på kommunfullmäktiges oktobermöte. Peter Danielsson, kommunfullmäktiges ordförande, säger i HD att det är ”tveksamt om vår organisation i dagsläget ska prioritera ett så stort ekonomiskt och personellt åtagande”.

Det är lätt att hålla med om. Kanske kunde kulturförvaltningen i stället prioritera att få hit Helsingborgs förste fristadsförfattare, något som kommunfullmäktige fattade beslut om för snart ett och ett halv år sedan. Men det tycks vara övermäktigt. Ack ja, klarar man inte att hantera en fristadsförfattare ska man kanske ligga lågt med att leka kulturhuvudstad.

Danielsson säger också i samma HD-intervju:

”Vårt huvudfokus blir i stället att bygga vidare på Helsingborg som en stark kulturstad.”

Det var värst! Hur vore det att gå från ord till handling, inte om 15 år utan i dag?