Hillary Clinton – Drottningen av kaos

static2-politico-com

Kommer Hillary Clinton som USA:s president att starta återkommande nya krig?

Hillary Clinton framstår som det civiliserade hoppet i det amerikanska presidentvalet, i kontrast mot den oberäknelige och främlingsfientlige Donald Trump, som talar om att göra USA ”great” men bara är intresserad av sin egen ”storhet”, ja sin privata rikedom.

Men vem är hon, Hillary Clinton? Hon har länge av många uppfattats som liberal och som USA:s kanske första kvinnliga president. Under de senaste åren har bilden av henne mörknat.

I en på svenska nyutgiven bok, ”Drottningen av kaos. Hillary Clinton och USA:s utrikespolitik” (Karneval förlag) gör Diana Johnstone en svidande genomgång av Hillarys utrikespolitiska insatser från 1990-talet. Hon menar att Clinton varit inblandad i en rad av USA:s krig mot länder som Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen och Ukraina. Syftet har varit att störta obekväma härskare och regimer. Resultatet har blivit så kallad ”failed states” och kaos.

Jonstone uppehåller sig särskilt vid anfallet på Libyen 2011, som i hög grad var ”Hillarys eget krig”. Johnstone påminner om att Libyen då hade den högsta levnadsstandarden i Afrika, utan massfattigdom och att Ghadaffy (även om han var en excentrisk diktator) hade ambitionen att fördela landets oljerikedomar bland befolkningen.

Den så kallade ”arabiska våren” inleddes året innan i Tunisien. När den i mycket islamistiska oppositionen mot Ghadaffi i staden Benghazi gjorde uppror mot härskaren rubricerades det i väst som en fråga om mänskliga rättigheter och en fortsättning av den arbiska våren.

Kriget mot Ghadaffi och Libyen förvandlade ett fredligt och välmående land till kaos. Libyens statsstruktur föll sönder, landet blev  centrum för många av de värsta flyktingsmugglarna. Och kriget spreds till angränsande Mali.

Diana Johnstone påminner om att en miljon libyer i Tripoli demonstrerade sitt stöd för landets ”vägledare” den 1 juli, mitt under Natos bombningar. Hon gissar att Libyen, utan Natos angrepp, förmodligen hade utvecklats mot västlig kapitalism under inflytande av sina egna välutbildade västliga eliter.

Hon fruktar att Hillary Clinton som president kommer att dra in USA i återkommande nya krig. Johnstone tror att det enda som kan ”rädda” landet är ett ekonomiskt sammanbrott. Hon är skeptisk till presidentvalet:

”Det amerikanska presidentvalet är i huvudsak ett populärt underhållningsjippo. De miljardärer som sponsrar händelsen sänder in två omsorgsfullt kontrollerade kandidater på arenan och är säkra på att segra oberoende av vem som vinner valet.”

Fotnot 1: Brittiska The Ecomomist konstaterar under rubriken ”President Trump?” att Hillary Clinton är den näst mest impopulära presidentkandidaten i USA:s moderna historia. Tidskriften tror att utgången av valet kommer att bli ytterst jämn, en nagelbitare.

Fotnot2: En tidigare blogg handlade om ”Psykopaten Donald Trump president?”, läs här.