Nationalboken om Nationalteatern

Historien om Nationalteatern i Göteborg under åren 1969 – 82 är under arbete. Nationalboken av Peter Wahlqvist & Lars Jacob Jakobsson är under arbete och finansieras genom crowdfunding.

31012102-origpic-c1a646

Det var en gång en kaxig teater. Den hade rötter i Lilla teatern i Lund på 1960-talet och i Gorillateatern i Malmö. När den fria gruppen till slut begav sig till Göteborg som Nationalteatern skrevs  teaterhistoria. Det var en teater som också var ett rockband och en del av 1970-talets proggrörelse.

Nationalteatern deltog 1976 tillsammans med teatergrupper som Nynningen, Oktober och Narren i Tältprojektets  kulturpolitiska manifestation 1976 Vi äro tusenden, som turnerade land och rike runt.

Det var inte bara teater utan också progg-rock. Många av låtarna har levt vidare genom alla år. Nationalteatern blev 2014 invald i Swedish Music Hall of Fame. Bland de mest kända är Livet är en fest, lyssna här ovan.

För två år sedan tog Parkteatern upp Nationalteaterns Kåldolmar och kalsipper, som hyllar demokrati och solidarisk värderingar och blev en av teaterns största succéer genom tiderna.

Två av gruppens medlemmar, Peter Wahlqvist & Lars Jacob Jakobsson arbetar nu med en bok om Nationalteatern under åren mellan 1969 och 1982, ”då vi kuskade land och rike runt och … hade rätt hela tiden …”.

För att finansiera boken har författarna lagt upp en crowdfunding för att få ihop nödvändiga 125 000 kronor, deadline är 18 oktober. Förhandsbeställ boken här.

På filmen här under sjunger Totta Näslund, Christer Boustedt spelar saxofon, låten är skriven av Ulf Dageby och Peter Wahlqvist. Den är hämtad ur ”Tältet – vem tillhör världen?” av Christina Olofsson och Göran du Rées, en film om Tältprojektet.