Folkets hus måste räddas

FolketsHus

Helsingborgs stad måste återköpa anrika Folkets hus av ABF, kulturellt centrum i annars så diskriminerade stadsdelen Söder.

Folkets hus i Helsingborg fyller 100 år nästa år. Om det står kvar.

Studieförbundet ABF har inte råd att driva huset. Underskottet på ett par hundratusen tvingar ABF att sälja huset.

I Helsingborg sätter man nu sprätt på hundratals kommunala miljoner för att bygga om fotbollsarenan Olympia. Helsingborgs Arena går med ett budgeterat underskott på upp mot 40 miljoner.

Men anrika Folkets hus riskerar att rivas eller byggas om och kommersialiseras därför att kommunen ekonomiskt prioriterar manlig elitidrott tusenfalt mer än traditionsrik arbetarkultur på Söder.

Det här är inte bara pinsamt, det är ett uttryck för en aningslös eller rentav obehaglig kultur- och historiesyn.

Helsingborgs stad har ännu möjlighet att rädda ansiktet genom att återköpa huset av ABF och dessutom avsätta medel för driften av Kulturföreningen Salongen. Salongen har drivits av eldsjälen Jeanette Sollén, som inte fått något bidrag av kommunen för sin framgångsrika verksamhet i Folkets hus unika och vackra A-sal.

Om Folkets hus säljs på marknaden kommer det redan diskriminerade Söder att förlora sitt kulturella hjärta. Inte bara Salongen försvinner. De hemlösas teater Stumpenensemblen, en unik institution i Helsingborg, blir hemlös. Man repeterar annars för fullt på Vargens varning, skriven av Helsingborgsjournalisten Anna Hanspers. Urpremiär utsatt till 10 april.

Fram till 2013 fick ABF ekonomiskt stöd för att driva Folkets hus, som kommunen tidigare ägt men sålde till ABF 2006 för tio miljoner. Huset byggdes av fackföreningsrörelsen i Helsingborg och invigdes 1906 efter femton års planerande och stora ekonomiska uppoffringar. Byggnaden är djupt sammanflätad med Helsingborgs historia och med den skånska arbetarrörelsen.