Inga vapen till Saudiarabien

bloggaren-raif-badawi-saab-340-a-ew-jpg

Svensk vapenexport till Saudiarabien gynnar diktaturen i landet och vapenindustrin, skriver Svenska Freds Anna Ek.

hn2xku5gp0tkdrs8g8fh

Under våren ska Sverige förnya eller avbryta avtalet om vapenförsäljning till Saudiarabien, vilket skrevs redan 2005 och lett till omfattande kritik och en serie skandaler, den så kallade Saudiaffären. Sverige har de senaste åren blivit ett av de länder i världen som säljer mest vapen per capita. De regler som ska styra vilka länder som det är ok att sälja vapen till tas minimal eller ingen hänsyn till.

Därför har Svenska Freds startat en angelägen kampanj för att det militära samarbetet och vapenhandeln med Saudiarabien avbryts. I en debattartikel på SVT Opinion skriver Svenska Freds ordförande Anna Ek:

”I snart tio år har Sverige, landet som beskrivit sig som en humanitär stormakt och värnare av fred och frihet, satt vapen i händerna på några av världens grymmaste förtryckare.

Till svenska utrikespolitiska värden kan vi nu lägga en feministisk utrikespolitik. Detta kan bara innebära att samarbetsavtalet med Saudiarabien sägs upp nu under våren när möjligheten finns. Något annat är rent oanständigt.”

Anna Ek citerar Svenska Amnesty som gjort en undersökning av vilken framgår att åtta av tio svenskar är mot vapenhandel till länder där allvarliga människorättskränkningar förekommer och till länder som kan betecknas som diktaturer.

Saudiarabien är ett av världens mest slutna och tyranniska samhällen, en diktatur som genom att vara allierad med USA i mycket undsluppit kritisk mediegranskning. Ett enskilt fall har uppmärksammat omvärlden på barbariet i landet.

Internetaktivisten Raif Badawi dömdes 2014 till 1 000 piskslag och tio års fängelse för att ha ”förolämpat islam via elektroniska kanaler”. Hans blogg Saudi Free Liberals Forum stängdes ner efter hans arrest 2012.

Badawi är inte ensam, skrev Bitte Hammargren nyligen i Svenska Dagbladet:

”I saudiska fängelser sitter många samvetsfångar, dömda av ultrakonservativa domare till ohyggliga straff. Bland de fängslade finns framstående människorättsaktivister som professor Mohammed Fahad al-Qahtani och hans kollega Abdullah al-Hamid. Där sitter Palmepristagaren Waleed Abu al-Khair, som försvarade Raif Badawi innan han själv dömdes till 15 års fängelse förra våren.”

Fortsatt svensk vapenhandel med Saudiarabien är ett hån mot allt vad mänskliga rättigheter heter i allmänhet och mot dessa saudiska samvetsfångar i synnerhet.

En reaktion på ”Inga vapen till Saudiarabien”

  1. Hej!

    Jag delar er uppfattning att all vapenhandel med Saudiarabien skall upphöra så snart det överhuvudtaget går, man kan inte ha vapenhandel med en teokratisk monarki med ”stenålders” värderingar.
    Med vänlig hälsning,

    Kenth Lampa

Kommentarer är stängda.