Stoppa deportationerna till Afghanistan

Ensamkommande flyktingbarn utan id-handlingar utvisas till Afghanistan, liksom livshotad journalist. Stöd Blankspots reportage om vad som händer de deporterade när de kommer fram.

I natt sattes ”12 vuxna män” på ett chartrat plan till Kabul i Afghanistan. Hur många av dem var barn? Frågan är brännande sedan Migrationsverket beslutat uppgradera alla ensamkommande utan ID-handlingar till 18 år.

Ingrid Eckerman, som arbetat med namninsamlingen ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”, skriver:

”Människors engagemang gjorde att nattens utvisning inte gjordes i tystnad. Aktivister var på plats från lördagen, utanför förvaret, in i det sista, på terminal 5. De hade kontakter med media, och flera artiklar/tv-inslag publicerades. Det pressmeddelande vi skickade ut på söndagen kan också ha gjort pressen uppmärksammad på vad som var på gång.”

Nu har Blankspot beslutat åka till Afghanistan för att se hur det går. I bästa fall reser man redan idag tisdag. Blankspots Martin Schibbye var den journalist som länge satt fängslad i Etiopien. En annan journalist är Lisa Bjurwald som under många år var en nagel i ögat på högerextrema grupper.

Läs Martin Schibbyes intervju med journalisten Wares Khan, en av de tolv utvisade, ”I morgon är jag död – journalist utvbisas till Afghanistan”.

Men reportaget behöver finansieras. Via crowdfunding har man på några timmar fått ihop en stor summa, men mer behövs.

Vill du göra  satsningen möjlig –  stöd Blankspot genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress). Eller via Blankspots konto: Bankgiro 640-8835 (Org nummer 559002-4617).

Och skriv under namninsamlingen ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”!

Foto: Jamshid Jamshidi

En reaktion på ”Stoppa deportationerna till Afghanistan”

Kommentarer är stängda.