Tredje världskriget – av misstag?

Kan vi reflektera över det värsta som kan inträffa med Trump som nybliven president för USA? Vilket är worst case, det värsta tänkbara?

På fredagen installerades Donald Trump som president i Vita huset. Ingen mer än han själv vet vilken politik han kommer att föra. Men att döma av de personer han nominerat till rådgivare och ministrar gör vi bäst i att reflektera över det allra värsta, ”worst case”. Hans sluggeraktiga utfall den senaste tiden mot bland annat Angela Merkel, CIA och EU är olycksbådande, liksom hoten mot Iran på installationsdagen.

Trump har vid flera tillfällen uttryckt sig vårdslöst om kärnvapen, ungefär att om vi nu har kärnvapen, varför ska vi då inte använda dem. Omröstningssajten Avaaz varnar för den oförutsägbare Trump och att om han som president beslutar sig för att avfyra amerikanska kärnvapen, finns ingenting som kan hejda honom.

I tidskriften The New Yorker pekade nyligen Eric Schlosser på risken för ett tredje världskrig av misstag. I USA finns 440 Minuteman III, interkontinentala kärnvapenbärande missiler, färdiga att avfyras inom två minuter, för att avvärja ett överraskande anfall. Bomben i var och en av dessa missiler är trettio gånger så kraftig som den som utplånade Hiroshima.

Hela systemet är föråldrat och nergånget. Datorn, en IBM från 1976, är urmodig och arbetar med 8-tumsdisketter.

Personalen som ansvarar för missilerna har ställt till problem. 2013 avskedades en general, ansvarig för hela Minuteman-systemet, efter att berusad i Moskva har trakasserat ryska kvinnor.

Påföljande år avskedades ett hundratal officerare i Minuteman-systemet för att ha ljugit om sina kvalifikationer. 2015 avskedades tre offierare vid Malmstrom Air Force Base, in Montana för att ha använt illegala droger, som ecstasy, kokain och amfetamin.

Till detta kommer nu en labil president, som saknar känsla för hur användandet av kärnvapen hotar hela mänskligheten.

I en senare artikel i samma tidskrift, ”What if a President Loses Control?”,  diskuterar Jeffrey Frank möjligheterna att avlägsna en president som uppträder ansvarslöst och riskerar nationens säkerhet:

”What could be done if a President behaves in a way that directly threatens to turn the planet into radioactive dust? And who could do it?”

Frågan är relevant med tanke på Donald Trumps uppträdande och kvalifikationer. Dessvärre finns inga enkla svar. Impeachment eller riksrätt är en alltför långsam procedur för de snabba och oåterkalleliga händelser som inte är otänkbara i ett ”worst case” i Trumps USA.

2 reaktioner på ”Tredje världskriget – av misstag?”

  1. USA-demokrati. Alla bör veta att endast i runda tal 50% röstat. 25% av de röstberättigade väljarena röstade på Trump. Resten gav fullkomligt fan i spektaklet. Sug på den demokratikaramellen! Att svenska media har fått hybris i denna sak kan bli en historisk läxa. Huruvida Trump är en ny Hitler eller en ny Jesus står skrivit i stjärnorna. Se upp!

  2. Ända sedan 1960-talet har besluten om att använda taktiska kärnvapen varit mera decentraliserade i först Sovjetunionen och nu Ryssland. Det beror bl. a på att NATO och USA är militärt överlägset när det gäller konventionella stridskrafter. Den överlägsenheten har tilltagit. Även strategiskt har NATO flyttat fram sina positioner gentemot Ryssland och det ökar också förutsättningarna för att kärnvapen används om en konflikt skulle övergå i strider.

Kommentarer är stängda.