Trump: ”CNN är en lögnaktig nyhetsorganisation”

Trumps första presskonferens präglades av hårda angrepp på medier, där utplacerade anhängare applåderade.

”Sjuka personer har läckt den här falska nya ryska historien”, sa en uppretad Donald Trump på den första presskonferens han gett på ett halvår. Han vände sig särskilt mot CNN, vars reporter just frågat vad Trump menat med att jämföra nyheten med vad som förekom i Nazityskland.

Er organisation är förfärlig dundrade Trump och vände sig mot CNN:s Jim Acosta, som satt längst fram blan många församlade journalister. Acosta försöker ställa en följdfråga:

– Ni angriper vår nyhetsorganisation. Kan ni ge oss en möjlighet att ställa en fråga, Sir?

Trump tiger.

Acosta: Mr president elect, kan jag få ställa en fråga?

Trump: Var inte oförskämd. Jag kommer inte att svara på någon fråga. Jag kommer inte att svara. Ni är en lögnaktig nyhetsorganisation.

Presskonferensen blev en förfärlig tillställning med flera hårda angrepp på medier och ordfloder av osammanhängande tirader. Vicepresident Mike Pence inledde med två minuter, som han använde till att främst tala om ”falska nyheter” och om att han är för pressfrihet, men …

Trump fortsatte i samma stil med attacker mot medierna i hårda ordalag – innan han övergick till att prisa sig själv. USA:s ekonomi ska blomstra. Ford och Fiat skulle göra miljardaffärer i Mexiko men han stoppade den.

– Jag är den främste jobbskaparen som Gud har skapat.

Lite senare:

– Under helgen fick jag ett erbjudande om en affär på två miljarder dollar i Dubai. Men jag avvisade det, fastän  jag mycket väl skulle kunna både vara president och driva Trumpföretagen vidare. Men jag tänker inte göra det. Det får inte bli någon intressekonflikt.

Trumps båda söner kommer att ta över ledarskapet för Trumps företag. Men presidenten fortsätter att äga dem. Nog är det bäddat för grova intressekonflikter.

Varje gång Trump prisade sig själv fick han livliga applåder. Applåder på en presskonferens?? Applåderna kom Trumps utplacerade personal.

CNN fick inte fråga och också BBC:s reporter avvisades bryskt.

En ”nyhetsorganisation” som fick ställa en fråga var högerextrema Breitbart, trots att Breitbarts tidigare chef Steve Bannon är en Trumps närmsta rådgivare. Breitbarts fråga handlade om en ”mediereform”, skriver The Guardian.

Yttrandefrihet och demokrati i USA hotas direkt av Donald Trump redan innan han tillträtt sitt ämbete. Var ska detta sluta?