På fredag får USA en president med rasistiska böjelser

Dagen före presidentinstallationen 2009 var Martin Luther Kingdagen i USA. Barack Obama ägnade den åt solidariskt måleriarbete på ett hem för hemlösa pojkar i Washington. Donald Trump har under helgen förolämpat medborgarrättsikonen John Lewis.

Martin Luther King föddes den 15 januari 1929 i Atlanta och mördades den 4 april 1968 i Memphis, bara 39 år gammal, fyra år efter det att han välförtjänt mottagit Nobels fredspris. 1986 firades Kings födelsedag för första gången som en nationell helgdag i USA, alltid tredje måndagen i januari. Lagen undertecknades ironiskt nog av Ronald Reagan 1983, som knappast personifierade Kings och medborgarrättsrörelsens ickevåldsideal.

Det gjorde än mindre George W Bush, som på Kings 75-årsdag 2004 la en krans vid denne grav, omgiven av antikrigsdemonstranter och skyddad av polis.

År 2009 skulle Barack Obama svära presidenteden den 20 januari. MLK-dagen inföll det året dagen innan. Det är ingen vanlig helgdag, ingen dag ”off”, utan en dag ”on”, en dag för solidariskt arbete, ”a day for service”.

Den blivande presidenten och hans hustru Michelle utförde  symboliskt socialt arbete på måndagen. Obama kavlade upp skjortärmarna och målade bland annat väggar i Sasha Bruce House, ett hem i Washington DC för hemlösa tonåringar. Världen höll andan och de sista israeliska trupperna lämnade Gaza efter ett av de ohyggliga krigen där.

Nu är det 2017. På fredag svär Donald Trump presidenteden, en figur som 1973 åtalades för att Trump Managment, där Trump var ordförande, vägrat hyra ut lägenheter till afroamerikaner, en rasist med andra ord.

Tidskriften The New Yorker (16.1.17) har Martin Luther King på omslaget. Jelani Cobb, professor i journalistik vid Columbia University,  skriver:

”In 2009, the King holiday pointed to how far we had come. This year, it highlights the fact that we’ve arrived at a place where the familiar landmarks are missing. The Memphis marchers in 1968 held one advantage: they knew the road they were going down.”

Medborgarrättsikonen John Lewis uttalade sig fränt mot Donald Trump under MLK-helgen, läser jag i Washington Post. ”Donald Trump är inte en legitim president”.

Trump svarade genom att förolämpa Lewis (se filmen här under) och väckte därmed våldsam antipati, ”John Lewis är nationens samvete”. Bernie Sanders påminde om Trumps utdragna och rasistiska hetsjakt på Barack Obama, som Trump påstod var illegitimt vald, med krav på att se Obamas födelseattest.

På fredag får USA en president med rasistiska böjelser.

2 reaktioner på ”På fredag får USA en president med rasistiska böjelser”

  1. Trump är en Joker. Signalerna är förvirrande och otydliga. Om USA slutar vara världspolis är det gått nog. Huruvida Trump kommer att hantera den amerikanska nationalismen på hemmaplan är en gåta men jag låter mig inte sjunga med i den ”demokratiska” visan med krigaren Clinton och alla svenska media. Ena stunden gillar jag hans hemdragande av trupper och mer samtal med Ryssland. Å andra sidan låter han som en ny Hitler som lovar ”guld och gröna skogar”. Avvakta och se upp i båda fallen är mitt tips.

  2. I Israel sitter sedan länge även inte bara en statsminister utan även en president med påtagligt rasistiska tendenser.Där är sedan länge både jättelika stängsel och t o m gentestning av Isrealmedborgaraspiranter sedan någon tid genomförd.Det vore även att självklart ämne för ett kommande furiöst inlägg.

Kommentarer är stängda.