”America First” = Bevara Sverige svenskt

Trumps slagord ”America First” användes under kriget i America First-rörelsen, med Atlantflygaren Charelse Lindberg (bilden) som talesperson.

Make America Great Again! America First!

Jag ryser när jag hör president Trumps nationalistiska slagord. Översatt till ett svenskt sammanhang kan de kanske sammanfattas med ”Bevara Sverige svenskt”.

Vi, amerikanerna, vi svenskarna, ställs mot ”de andra”, utbölingarna, de mindre värda, som ”vi” måste skydda oss från.

New York Times intervjuade Trump i mars förra året. En av tidningens reportrar David Sanger, föreslog då att Trumps utrikespolitik kunde sammanfattas med ”America First”, en misstro mot ”utlänningar”, både ”motståndare” och allierade, de som har snyltat på oss så länge.

Trump tände på formuleringen, skriver The New Yorker:

– I like the expression. I’m ‘America First.

Det dröjde inte länge förrän Trump gjorde formuleringen till ett huvudtema i sin kampanj.

För 65 år sedan fanns i USA en America First-rörelse med den svensk-amerikanske Atlantflygaren Charles Lindberg som talesperson.

Han agerade mot att USA skulle gå in i det andra världskriget och menade att de som ville så var britter, regeringen och den judiska rasen. ”Den största faran för landet ligger i deras stora ägarandelar i pressen och i filmindustrin och deras inflytande i regeringen”.

Lindberg imponerades av ordningen i Nazi-Tyskland och menade att USA inte skulle gå i krig utan i stället bevara ”vårt mest värdefulla arv av europeiskt blod”.

De två männen, Trump och Lindberg, delar något, skriver tidskriftens Louisa Thomas, känslan att nationen hotas av främmande element, en snäv definition av vad det innebär att vara amerikan och tron att de är talesmän för en majoritet som låtit sig tystas av politisk korrekthet.

Bilden: Charles Lindberg håller under världskriget tal för America First-rörelsen, vars ordförande, den republikanske generalen Robert Wood, syns till höger. Foto: William C. Shrout.

3 reaktioner på ””America First” = Bevara Sverige svenskt”

  1. ”För 65 år sedan fanns i USA en America First-rörelse med den svensk-amerikanske Atlantflygaren Charles Lindberg som talesperson.”65 år sedan? En alternativ sanning?

  2. Detta är enligt min mening tvetydigt. Vad menar Trump egentligen? I Wolfowitzdokrinen lades det fast att Amerikas roll efter kalla krigets slut är att med politiska och militära medel förhindra att det uppkommer någon supermakt i Västeuropa, Asien eller forna Sovjetunionen. Ingen skall kunna utmana USA:s ledarskap eller försöka kullkasta den politiska och ekonomiska ordningen. I princip innebär doktrinen att det ytterst är USA som bestämmer vad all världens länders regeringar får respektive inte får göra. Jag vet inte vilket som är mest stötande – den tid som varit eller är och det som är kommande. Kanske är det så att känslan av USA:s nedgång som stormakt växer sig allt starkare.

Kommentarer är stängda.