Trumps rasistiska USA

Främlingsfientlig populism och en president som alltmer börjar likna en diktator. Dagens USA förändras snabbt under Trumps ledarskap.

Donald Trumps presidentskap börjar alltmer likna en diktators. Hastigt fattade, dåligt bearbetade och illa genomtänkta beslut förvandlar dagens USA till något helt annat.

I Aftonbladet skriver Mattias Gardell om hur Trumps totala inreseförbud för 218 miljoner människor från sju länder, Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien, inte bara är vidrigt och inhumant, det bryter mot konstitutionen och principen om alla människors lika värde.

Men presidenten får motstånd. Hans tillförordnade justitieminister Sally Yates vägrade implementera en lag som hon menade stred  mot konstitutionen. Hon fick sparken för ”förräderi”, skriver Gardell. En modig domare i Seattle lyckades temporärt häva inreseförbudet – och skymfades av Trump, som en ”så kallad domare”. Utvecklingen går mot en konstitutionell kris.

Medborgarrättsrörelsen och Martin Luther King lyckades vinna en stor seger genom en ny lag 1965. I den heter det att ”ingen person får nekas visum på basis av ras, kön, nationalitet, födelseort eller bostadsort”. Den lagen utraderas  av Trumps nya presidentdirektiv.

USA har en lång och kuslig tradition av rasism och diskriminering av minoriteter. 1882 förbjöd kongressen kineser inresa i USA genom Chinese exclusion act. Affischen där kineser sparkas ut ur landet har fått en kuslig förnyad aktualitet, med kineser utbytta mot muslimer.

I två invandringslagar, 1921 och 1924 – den senare prisad som ”föredömlig” av Adolf Hitler i Mein Kampf – infördes ett rashygieniskt system med kvoter som favoriserade anglosaxisk och nordisk invandring och begränsade invandringen från södra och östra Europa.

Under andra världskriget internerades japaner kollektivt i koncentrationsläger. Före och efter kriget behandlades afroamerikaner som andra klassens medborgare, brutala mord på svarta förblev ofta olösta.

Konfrontationerna i Trumps USA blir allt fränare. På Berkeleyuniversitetet i San Francisco demonstrerade 1500 personer nyligen mot att Milo Yiannopoulos, länkad till högerextrema Breitbart skulle tala på universitetsområdet. När ett hundratal maskerade demonstranter tog över manifestationen svarade Trump med att hota med att universitetets anslag kan komma att dras in.

Fotnot: Affischen från 1882 skulle kunna ha varit gjord i dag, men med muslimer i stället för kineser, dömda att sparkas ut ur landet av Onkel Sam.

En reaktion på ”Trumps rasistiska USA”

Kommentarer är stängda.