Trumps Russiagate?

Trumporganisationens kontakter med Ryssland under valkampanjen tvingar säkerhetsrådgivaren Michael Flynn att avgå.

I måndags avskedades Donald Trumps säkerhetsrådgivare, den islamofobiske generalen Michael Flynn. Anledningen var att han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Ryssland.

Bakgrunden är denna: Under höstens valkampanj avslöjade amerikanska säkerhetstjänster att ryska hackare gått in på demokraternas datorer, vilket kan ha stört valet. Den 29 december reagerade president Obama med att utvisa 35 ryska diplomater från USA.

Samma dag hade Michael Flynn, som då bara ingick i Trumps stab fem samtal med Rysslands ambassadör i USA. Han utlovar lättnader i sanktionerna, när väl Trump tillträtt som president. Till allas förvåning svarade Vladimir Putin inte med att utvisa 35 amerikanska diplomater. I stället bjöd han in dem med deras barn till jul- och nyårsfirande i Kreml.

Flynns samtal avlyssnades av USA:s säkerhetstjänst och innebar ett lagbrott. De avlyssnade samtalen läcktes till Washington Post, vars publicering väckte Trumps våldsamma vrede. Se WP:s tidslinje över händelserna här.

Under tisdagen och onsdagen växte skandalen i Vita huset. Uppgifter kom ut att Trumps organisation haft kontakter med Ryssland på hög nivå under hela valkampanjen. Frågan som inte formulerades men som måste ställas är om Trump var inblandad i eller hade kännedom om de ryska hackerattackerna på demokraterna.

Skulle så vara fallet kan det innebära början till Trumps fall som president efter riksrätt/impeachment. Det som avslöjats hittills är dock bara början. Återstår att se vad som väntar.

På onsdagskvällen försvarade Trump den avskedade Flynn, ”han är en underbar man”. Felet var de som hade läckt uppgifterna, alltså säkerhetstjänsterna CIA och FBI, och än värre de som hade publicerat dem, Fake News, lögnspridande medier som Washington Post, New York Times, BBC, Time Magazine.