Lämnar Kalifornien USA?

Kan Kalifornien lämna USA? Håller Amerikas Förenta stater på att falla sönder, på samma sätt som Sovjetunionen upplöstes 1991, undrar Washington Post.

Efter Donald Trumps valseger har i Kalifornien gruppen Yes California arbetat för att delstaten ska lämna USA och bilda en egen stat.

Första steget är en namninsamling, skriver Washington Post. Om gruppen får 585 407 röster eller fler har den konstitutionell rättighet att föra upp frågan om Kaliforniens självständighet som fråga i valet 2018. Skulle man få framgångar där är målet en folkomröstning om självständighet våren 2019.

Kalifornien är med fyrtio miljoner invånare den mest folkrika delstaten i USA och nämns ibland som världens sjätte största ekonomi. Till följd av ett föråldrat valsystem är delstaten underrepresenterad i presidentval och ger genom det nationella skattesystemet stöd åt andra delstater. Dessutom står delstaten politiskt för motsatsen till Trump, i bland annat frågor som miljö och immigration.

Inom Yes California-rörelsen inser man att vägen till självständighet kan bli lång. Hittills har organisationens Facebooksida 40 000 följare.

Fotnot: För tjugo år sedan förutspådde den norske fredsforskaren Johan Galtung att USA skulle upplösas på liknande vis som Sovjetunionen. Om Kalifornien verkligen skulle lämna USA kan det bli början till en sådan process.