Bannon angriper fienden medierna

Steve Bannon, den högerextreme hjärnan bakom Trump, angriper med nationalistiska rallarsvingar medierna som fiender och vill ”krossa den administrativa staten i USA”.

Med aggressiv framtoning angrep Steve Bannon, Trumps chefsstrateg i Vita huset,  på torsdagen särskilt  medierna men utlovade också gång på gång att den administrativa staten i USA ska slåss i spillror.

Det sistnämnda syftar, skriver Washington Post, på sådant som skattesystem, handelsavtal och världsordning, som har ”omöjliggjort USA:s ekonomiska utveckling och inkräktat på USA:s självständighet som nation”.

Bannon framträdde i Washingtons förorter på ett möte arrangerat av Conservative Political Action Conference, tillsammans med Vita husets stabschef Reince Priebus.

Bannon dominerade mötet som Washington Post beskriver som ett nationalistiskt ”upp till kamp”, (a nationalist call to arms”).

– Varje dag kommer att medföra strid, dundrade Bannon. Medierna och oppositionen lämnar inte från sig landet frivilligt.

Både Bannon och  Priebus upprepade många av Trumps repliker och inte minst angreppet att medierna är ”det amerikanska folkets fiender“.

Vad kommer att hända med medierna i USA om typer som Bannon och Trump går från ord till handling i behandlingen av medier som fienden som måste krossas? Och vad innebär det för USA:s bräckliga demokrati?