Åkessons och Karlssons hate-speach mot Sverige

Jimmy Åkesson och Mattias Karlsson stöder Trumps angrepp på svensk flyktingpolitik.

Nu ansluter sig sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson och partiets riksdagsgruppsledare Mattias Karlsson till de populistiska extremister som ger Trump rätt i dennes angrepp på Sverige. I en debattartikel publicerad på Wall Street Journals webbsida ger Åkesson och Karlsson sitt stöd till Trump.

Sverige har tagit emot 275 000 asylsökande, många utan pass, vilket har lett till upplopp och kriminalitet, skriver Åkesson/Karlsson.

Siffran 275 000 är korrekt för åren 2014 – 2016, skriver Dagens Nyheters Ossi Carp som granskar den dubiösa artikeln punkt för punkt. Det viktigaste är att Åkesson/Karlssons huvudtes inte stämmer. Eller med Carps formulering:

”DN kunde i en granskning för ett år sedan visa att det inte fanns någon brottsvåg som kunde kopplas till det stora antal asylsökande som då fanns registrerade hos Migrationsverket. En procent av polisens ingripanden gällde den här gruppen, som då bestod av 180.000 personer.”

Det Trump, Åkesson och Karlsson sysslar med är att konstruera ett samband mellan Sveriges flyktingpolitik och de problem som finns i invandrartäta förorter.

Det är klassisk nationalistisk retorik, att dela in världen i ”vi de goda” (vita svenskarna) och ”dom de onda” (de muslimska flyktingarna). Det kallas också för ”hatespeach”, i det här fallet hatespeach mot asylsökande flyktingar genom oriktiga uppgifter.

Trump är en pajas i USA, hans gallimatiaskommentarer till vad han sett på TV kvällen är sannolikt orkestrerade av Steve Bannon, chefsrådgivaren i Vita huset, hämtad från Breitbart med band till vitmaktrörelsen och Ku Klux Klan.

När två svenska riksdagspolitiker accepterar den amerikanske presidentens (och Bannons) beskrivning av Sverige är det desto farligare, i all synnerhet nu när moderaterna vill samarbeta med sverigedemokraterna.

Otroligt mörka krafter sätts i omlopp. Hatespeach leder till förtvivlan, motsättningar, rädsla – och frustrerade handlingar. Åkesson och Karlsson verkar naivt okunniga om vilka roller de gått in i.

På Balkan ledde hatespeach till blodiga inbördeskrig. Nationalistiska politiker demoniserade ”de andra”. Paramilitära banditband och våldsverkare följde upp.

4 reaktioner på ”Åkessons och Karlssons hate-speach mot Sverige”

 1. Då frågade Pilatus: Vad är sanning?”
  och eko svarade – profeten teg.
  Med gåtans lösning bakom slutna läppar
  till underjorden Nazarenen steg.
  Men gudskelov, att professorer finnas,
  för vilka sanningen är ganska klar!
  De äro legio, ty de äro månge,
  som skänkt den tvivelsamme romarn svar.

  Dock syns mig sällsamt, att det enda sanna
  så underbart kan byta form och färg.
  Det, som är sanning i Berlin och Jena,
  är bara dåligt skämt i Heidelberg.

  Det är, som hörde jag prins Hamlet gäcka
  Polonius med molnens gyckelspel:
  ”Mig tycks det likna si så där en vessla
  – det ser mig ut att vara en kamel”

  1. Hej HGL; sanningen, ja? Men en sanning är att Trump är en serielögnare. En annan är att statistiken gällande mord per 100 000 invånare ger 1.1 för Sverige mot 4.9 för USA och att antalet mord i Malmö är högt, 3.4 per 100 000 invånare, men ändå inget mot amerikanska St Louis motsvarande siffra 59. Källa: http://www.aftonbladet.se/a/WP0KG

Kommentarer är stängda.