Sverige har bidragit till att föröda Afghanistan

Sveriges militära insatser i Afghanistan gjorde mera skada än nytta i Afghanistan – och medverkade till att säkerheten är försämrad i alla delar av landet.

Det svenska krigsäventyret i Afghanistan är ett sorgligt kapitel i Sveriges historia, skriver tre Afghanistankännare på Svenska Dagbladets debattsida, Gösta Hultén, medgrundare av Svenska Afghanistankommittén, Lars-Gunnar Liljestrand, tidigare ordförande för Afghanistansolidaritet och Thage G Peterson, teolog och tidigare försvarsminister och riksdagens talman.

De tre debattörerna skrev redan 2007 att svenska trupper inte har i Afghanistan att göra. Nu konstaterar de att regeringens Afghanistanutredare Tone Tingsgård gett dem rätt i sin ”Sveriges samlade engagemang i Afghanistan under perioden 2002 – 2014”. De tre summerar:

”Kriget i stort blev en katastrof. Det svenska deltagandet var ett stort misslyckande. Inget av Sveriges mål för kriget uppnåddes. Det svenska krigsäventyret i Afghanistan är ett sorgligt kapitel i Sveriges historia. Knappast något i Afghanistan har blivit bättre efter 15 års krig. Det är utredarens slutsats.”

De svenska trupperna i Afghanistan har vållat mera lidande för det krigshärjade Afghanistans folk. Afghanistan är i dag ”ett förött och skändat land. Till detta har Sverige medverkat. Så illa är det!”

Sveriges insatser i Afghanistan beräknas ha kostat minst 27 miljarder kronor. Det enda insatsen ledde till är – enligt regeringens utredare – att ”deltagandet i Isaf bidrog till att partnersamarbetet mellan Nato och Sverige utvecklades”.

Samtidigt övergavs försvarets inriktning mot ett nationellt försvar. Försvaret ställdes av aningslösa politiker om till en militär organisation som skulle kunna delta i internationella operationer, alltså Natos. Värnplikten avskaffades av Reinfeldts borgerliga regering med minimal majoritet och röstsiffrorna 153 mot 150 i en riksdagsomröstning i juni 2009.

De tre debattörerna värdesätter Tone Tingsgårds utredning. Men utredaren har inte haft mandat att besvara den grundläggande frågan varför Sverige överhuvud taget deltog i USA:s krig i Afghanistan, varför Sverige skulle ställa upp i George W Bushs kusliga ”krig mot terrorismen”.

Utredningen berör inte heller med ett ord hur många afghaner som dödats av svenska soldater och frågor om fångar tagits och om tortyr förekommits. ”Svenska folket har rätt att få veta”, skriver debattörerna.

Bilden: Svenska soldater från Isaf-styrkan på uppdrag väster om Mazar-i-Sharif. Bilden är tagen 2008 av SvD:s Staffan Löwstedt.

2 reaktioner på ”Sverige har bidragit till att föröda Afghanistan”

  1. Skulden till Afghanistan går aldrig att betala. Skulden till svenska folket får man börja betala nu. Värnplikten åter, ökade anslag till försvaret, inget civilförsvar…….

    1. Nog kan vi börja betala av skulden till Afghanistan om vi vill. Men vem menar du skulle betala skulden till svenska folket? Regeringen, alliansen, de rika 10 procenten, militären eller vem? Sanningen är att det svenska folket själva via skatten får betala hela kalaset. 20-40 miljarder kostade det att delta i en förödelse som bara fört elände med sig.

Kommentarer är stängda.