Avrättningar p g a bäst före datum

Inmates Bruce Ward(top row L to R), Don Davis, Ledell Lee, Stacy Johnson, Jack Jones (bottom row L to R), Marcel Williams, Kenneth Williams and Jason Mcgehee are shown in these booking photo provided March 21, 2017. The eight are scheduled to be executed by lethal injection in Arkansas, beginning April 17, 2017. Courtesy Arkansas Department of Corrections/Handout via REUTERS

På tisdag väntas den amerikanska delstaten Arkansas genomföra de två första av åtta planerade avrättningar under tio dagar.

Den senaste avrättningen i Arkansas ägde rum 2005. Nu väntar något som liknar ett blodigt massmord av delstaten på sina egna medborgare.

Det finns två orsaker till avrättningarna, skriver Magnus Eriksson i en artikel i Svenska Dagbladet. Den ena är att delstatens guvernör Asa Hutchinson är en militant dödsstraff-anhängare. Den andra är osannolik: Ett av de tre preparat som används vid avrättningar med dödlig injektion har bäst före-datum den 30 april.

Sedan några år vägrar läkemedelsföretagen att leverera de tre preparat som vanligen använts till delstater som genomför avrättningar med dödlig injektion. Genom ett EU-beslut kan de inte heller importeras från den europeiska unionens medlemsländer. Tack för det, EU.

Bristen på preparat medförde att delstaten Oklahoma för tre år sedan mördades, ja avrättades, den dödsdömde Clayton Lockett med ett gift som inte fungerade.

Efter injektionen stönade Lockett av smärta under tre kvart och försökte flera gånger resa sig innan han dog i en hjärtattack.

Don Davis och Bruce Ward kommer att få dödliga injektioner på tisdag, skriver brittiska The Independent. Tre dagar senare står Stacey Johnson och Ledell Lee på tur. Den siste fången som avrättas den 27 april är Kenneth Williams.

Fyra av de män som ska avrättas är svarta och lika många vita. I USA:s fängelser är afroamerikaner överrepresenterade på alla nivåer till följd av en diskriminerande lagstiftning.

Alla är dömda för mord mellan 1989 och 1999.

Bilden överst frånReuters.

En reaktion på ”Avrättningar p g a bäst före datum”

 1. AVRÄTTNINGARNA I ARKANSAS STOPPADE AV DOMARE

  Sveriges Radio skriver på lördagseftermiddagen:
  Avrättningarna i Arkansas har – åtminstone tillfälligt stoppats av
  en federal domare som ansåg att de dödsdömda fångarna hade rätt till en ytterligare prövning av sina fall, eftersom avrättningsmetoden skulle kunna innebära allvarlig smärta.

  Men redan innan det beslutet hade avrättningarna stoppats efter att ett läkemedelsbolag sagt sig ha blivit förd bakom ljuset av delstaten Arkansas. Läkemedelsbolaget, McKesson, informerades aldrig om att ett läkemedel som företaget sålde skulle användas vid avrättningar.

  Läkemedlet i fråga, Vekuronium Bromid, används för bedövning inom sjukvården, men det kan också vara en del av en dödlig cocktail som används vid avrättningar av människor. Enligt McKesson ska delstaten ha gett intrycket av att läkemedlet enbart skulle användas inom Arkansas sjukvård, och man berättade inte att det var avsett för att ta livet av delstatens dödsdömda fångar trots att man visste att tillverkaren inte tillåter försäljning för det ändamålet.

  Att avrätta sju personer under så kort tid som elva dagar har inte hänt i USA sedan dödstraffet återinfördes 1976.

  Se hela artikeln här:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6674981

Kommentarer är stängda.