Kärnvapenkrig??

USA:s konfrontationspolitik mot Nordkorea och den koreanska regimens reaktion att hota med att svara med kärnvapen har skapat en extremt farlig politisk och militär situation.

De senaste veckorna har Donald Trump upprepade gånger hotat Nordkorea. Missilattacken mot den syriska flygbasen för en vecka sedan och än mer USA:s MOAB-monsterbomb mot bergsområden i östra Afghanistan tolkades av många som signaler och förtäckta hot mot Nordkorea.

Det isolerade landets diktator Kim Jong-Un har under många år gjort provskjutningar med missiler som skulle kunna bära kärnvapen – senast då Trump hade besök av Japans president i sin lyxklubb i Florida.

På vår påskafton som i Korea är Solens dag, statens grundare Kim Il-sungs födelsedag, genomfördes en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang, med Kim Jong-Un på plats. Bilden ovan ur en film från paraden, utlagd av dn.se.

I artikeln i DN citeras ett tal vid paraden av Choe Ryong-Hae, en av Kim Jong-Uns närmaste män. Han sa att Nordkorea är redo att svara på angrepp:

– Vi är beredda att svara på ett fullskaligt krig med ett fullskaligt krig och vi kan slå tillbaka med kärnvapenattacker mot en kärnvapenattack, sade han i talet som sändes direkt i statlig tv.

Nordkoreas television direktsände från paraden, skriver The Guardian. I paraden förekom flera så kallade KN-08 och KN-14 missiler. Dessa vapen har ännu inte testats men analytiker hävdar att missilerna en dag kan vara kapabla att träffa mål så långt bort som i USA.

Barack Obamas strategi mot Nordkorea gick ut på ”strategiskt tålamod”. Trump-administrationen tror på hot och konfrontation. USA har sänt krigsfartyg till farvatten nära Korea. Särskilt efter ”monsterbomben” i Afghanistan har krigsrisken ökat dramatiskt.

Statliga medier i Kina skriver nu att USA:s president tar helt fel om han tror att ett militärt hot mot Nordkorea kan få regimen att minska sina nukleära missilprogram.

”Nordkorea måste ha känt chockvågorna ända från Afghanistan, skrev tidningen i en ledare.

Om Trump verkligen ”förebyggande” angriper Nordkorea militärt kan följderna bli oförutsägbara. Ett kärnvapenkrig kan inte uteslutas, inte heller en konfrontation mellan världens ekonomiskt två mäktigaste länder USA och Kina.

Ska mänsklighetens öde avgöras av en isolerad och maktfullkomlig nordkoreansk diktator och en självupptagen, narcissistisk amerikansk president, en politisk analfabet, okunnig om kris- och konflikjthantering, van att omgivningen bugar och gör som han vill?