Maktens Laröd

Helsingborg styrs av många personer bosatta i Hittarp och Laröd, skrev HD nyligen. Hur påverkar det deras maktutövning? Bilden Laröd kring år 1900.

Helsingborg styrs till stor del av politiker och tjänstemän bosatta i Laröd och Hittarp, skrev Helsingborgs Dagblad nyligen i ett större ambitiöst reportage, där man konstaterar att en rad av de lokala makthavarna bor på ett litet område norr om staden.

I artikeln nämns många namn. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) bor i Laröd liksom kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander (M) och stadsdirektören Palle Lundberg, liksom en rad andra medelålders manliga makthavare.

I reportaget nämns Hittarps IK som en samlingspunkt för det sociala livet i Hittarp och Laröd. Föreningen har 1400 medlemmar. Fotbollslaget Hittarps IK ligger i 3:e division (herr) och 1:a division (dam), noterar Wikipedia. På 1980-talet låg klubben i samma division som HIF, som vid ett tillfälle 1987 besegrades på Olympia med 3-1.

Klubbens hemmaplan ligger i Laröd och består av tre fotbollsplaner, ett bollfält, tre tennisbanor och en stor inomhushall som motsvarar fem handbollsplaner i storlek. Inte illa för en stadsdel med dryga 4000 invånare.

”Familjen” omhuldas i Laröd. På marknadssidan kallar klubbens sponsorer sig för ”HIK-familjen”, precis som kommunen Helsingborg är tyngdpunkten i Familjen Helsingborg, som därtill består av Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

Peter Danielsson förnekar i HD-reportaget att maktutövningen påverkas av att många politiker lever i samma mindre samhälle. Frågan är om det är så enkelt, att informella möten på badstranden, i väntan på pizzan på pizzerian eller vid kassan i Icabutiken inte betyder något ? Och vad innebär det att en idrottsklubb är samhällets sociala nav?

Helsingborg har under senare år spenderat miljardbelopp på spektakulära idrottsanläggningar – och mera står på tur. Kulturens behov är däremot rejält eftersatta. Den fria kulturen i Helsingborg är hemlös, trots att man knappast behöver en inomhushall som motsvarar fem handbollsplaner. Helsingborg saknar konsthall. Biblioteket har akuta behov av utökade utrymmen. Och så vidare.

Konservativa herrar med makt tar nog hellre bilen än bussen (från Laröd till centrum). För dem passar det ju bra med ett garage i landborgen under Kärnan, nära till rådhuset och andra centrala arbetsplatser. Problemet är priset, bortåt en halv miljard och än värre att bilismen permanent dras in i centrum.

Det här är förstås illasinnade baktankar. Därför slutar jag här.

Fotnot:Bilden ovan tagen i början av 1900-talet visar Backas, min farfar Malte Sommelius sommarhus i Laröd, ett blockhus av trä, byggt i norsk stil med drakar på taket 1904 och rivet 1956.

Malte Sommelius var en makthavare för hundra år sedan. Han var stadsfullmäktiges ordförande och riksdagsman för högern och som sådan en idog motståndare av moderniteter som kvinnlig rösträtt (han dog redan 1922).

En reaktion på ”Maktens Laröd”

  1. Har inte Helsingborg alltid varit en segregerad stad. Med makthavarna boende för sig, tex på Tågaborg.

Kommentarer är stängda.