Krigsförbrytare leder USA:s trupper på Gotland

USA-generalen Perkins inspekterade i dagarna Gotland med arméchefen som värd. I september återkommer Perkins med tusentalet amerikanska soldater till ön under Aurora 17.

Den amerikanske generalen David G Perkins deltog som brigadchef 2003 i George W Bushs invasion av Irak – utan FN-mandat. I folkrättsligt avseende är denne Perkins en krigsförbrytare.

I förra veckan besökte den fyrstjärnige generalen Sverige och inspekterade Gotland, som representant för USA och Nato. Besöket skedde inför den kommande stora militära övningen Aurora 17. Hans svenske värd var arméchefen Karl Engelbrektson.

Tidningen Hela Gotland  intervjuade arméchefen om Perkins besök:

– Han har ungefär 120 000 människor under sitt befäl. David G. Perkins är en sådan som man får läsa om på militärskolor, säger Karl Engelbrektson.

Aurora 17 genomförs under tre veckor i september. 20 000 soldater deltar till en kostnad på över en halv miljard kronor. Övningen utgår från det omdebatterade Värdlandsavtalet som riksdagen antog förra året.

Stora delar av Sverige blir militära övningsområden. Tre områden står i fokus: Göteborgs hamn, Stockholm och Gotland.

Omkring 1000 amerikanska elitsoldater kommer till Gotland, skriver Dagens Nyheter. Marinkåren sänder ett kompani, utrustade med terrängbilar av typen Humwee. Amerikanska armén kommer att flyga från gotländska Bunke, under övningen centrum för 300 amerikanska soldater. De år utrustade med fyra Apachehelikoptrar och tre tunga transporthelikoptrar. Både Sverige och USA kommer att arbeta med obemannade militära drönare.

US Navy sänder till Gotland två jagare med cirka 350 mans besättning vardera ombord, alltså 700 amerikaner.

Övningen blir den största i Sverige efter det kalla krigets slut. Allt tyder på att man från rysk sida kommer att uppfatta manövrerna som ett militärt hot som kommer att besvaras. Risken är överhängande att säkerhetsläget på Östersjön kan komma att försämras dramatiskt.

De amerikanska trupperna kan därtill vara utrustade med kärnvapen utan att vare sig bekräfta eller dementera detta. I Värdlandsavtalet nämns ingenting alls om kärnvapen, trots att Nato militärt ytterst bygger på kärnvapen.

I ett möjligt tillspetsat läge kommer USA:s nye president att vara den som avgör vad som kommer att uträttas och med vilka medel.

Fotnot: Perkins var brigadchef under USA:s folkrättsstridiga angrepp på Irak 2003. Hans trupper var de första som gick in i Irak och likaså de första som intog centrala regeringskvarter i huvudstaden Bagdad, enligt Wikipedia.

7 reaktioner på ”Krigsförbrytare leder USA:s trupper på Gotland”

  1. Tack, Peter Hugo, rätt ord är ”folkrättsstridiga”.
   USA:s krig i Irak var och är en kränkning av folkrätten, ett krig som förstörde strukturerna i ett land och ledde till massdödande och oändligt lidande. i Wikipedia skriver man så här:
   ”Various scientific surveys of Iraqi deaths resulting from the first four years of the Iraq War estimated that over one million Iraqis died as a result of conflict during this time. A later study, published in 2011, estimated that approximately 500,000 Iraqis had died as a result of the conflict since the invasion.”

   En och en halv miljoner döda irakier. George W Bush borde inställa sig inför tribunalen i Haag. Och den fyrstjärnige amerikanske general som var på Gotland för en vecka sedan ledde de första amerikanska trupperna över gränsen in i Irak.I september återkommer han med tusen amerikanska soldater till ön under övningen Aurora 17.

   1. Jag reagerar mot att du i rubriken dömer honom som krigsförbrytare. Han är inte åtalad eller dömd. Då är han i folkrättslig bemärkelse oskyldig.

 1. En formel anmälan för krigsförbrytelse och en begäran om att Perkins arresteras för utredning om krigsförbrytelser under invasionen av Irak 2003 inlämnas till närmaste polismyndighet.

 2. Vad är det NKS anklagar Perkins för:
  Som krigsförbrytelse anses till exempel avsiktligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling av och biologiska experiment på civilpersoner eller krigsfångar. Även bland annat avsiktliga angrepp på civilbefolkningen och bedräglig användning av det internationella skyddsmärket är krigsbrott. Även en enskild gärning kan vara en krigsförbrytelse.

 3. Det var generalen Tommy Franks som, under presidenten, ledde invasionen av Irak. Perkins var vid detta tillfälle brigadchef. Franks blev i Belgien stämd för krigsförbrytelser.

Kommentarer är stängda.