Israel släckte ner Public Service

 

Israel släckte ner Public Service, TV såväl som radio, som tvingades sluta sända bara två timmar efter beslutet i parlamentet. Netanyahu har jämfört deras rapportering med Hamas.

Geula Eveen var nyhetsankare i israeliska public service-kanalens Kanal 1 till i onsdags. I filmen ovan meddelar hon under tårar att hon just fått besked om att kanalen ska läggas ner och att det tittarna ser är hennes sista sändning. Hon själv och hennes kollegor avskedas från ena dagen till den andra efter ett beslut i israeliska Knesset. Nedsläckningen genomfördes två timmar efter beslutet.

Sällan har en stövelspark mot ett lands yttrandefrihet visats upp så skamligt som i nyhetsinslaget.

Inte bara Kanal 1 utan samtliga den israeliska radions sju public service-kanaler slutade sända på onsdagen.

Bakom beslutet ligger premiärminister Benjamin Netanyahu som jämfört radio- och tv-journalisterna rapportering med terroriströrelsen Hamas, och sagt att deras rapportering vållat landet lika stor skada.

Formellt åberopades andra orsaker.

– Licenspengarna försvann i ett svart hål av övertid och orealistiska anställningsförhållanden, hävdade kommunikationsministern, enligt israeliska Haaretz.

Det hela är otroligt häpnadsväckande, säger till SVT Lotta Schüllerqvist, ordförande i Reportrar utan gränser och under många år medarbetare i HD:s kulturredaktion.

– Public service har varit en central del av den israeliska identiteten. Yttrandefriheten i Israel har gradvist strypts under de senaste åren.

Under den andra radiokanalens lunchprogram, Israels ”Dagens Eko”, sade landets president Reuven Rivlin under den allra sista sändningen på onsdagen:

– Hjärtat kan brista när man tänker på hur sjaskigt och småaktigt vi behandlat en landets stora tillgångar. Kol Israel och dess oberoende nyhetsbevakning har varit ett av demokratins fundament. Man har gjort stor affär av att vi nu slipper betala radiolicens, men priset för det blir nu politiska kommissarier inne på redaktionerna.

Samtidigt tystnar Kol Israels sändningar på främmande språk, många av dem med miljoner lyssnare i Ryssland, Iran, Etiopien och arabvärlden. Sändningarna på jiddish och judespanska läggs också ned, skriver Nathan Shachar i DN.

Ett nytt mediebolag ska börja sända på måndag, rapporterar SVT. Men man  saknar fortfarande på torsdagen en nyhetsredaktion. Ledningen för nyhetsavdelningen ska tillsättas av en domare.

En reaktion på ”Israel släckte ner Public Service”

  1. Både här och där finns det människor som ej vill förstå att demokrati inte är en enkelriktad väg.Beror det på ett optiskt brytningsfel?Behöver Herr Mileikowsky (”Netanyahu”) gå till optikern?Nya kontaktlinser är nu särdeles billiga.Finns även för användning 24/7.

Kommentarer är stängda.