Killbergs ute ur Akademibokhandeln

Killbergs säljer sin andel i Akademibokhandeln, som nu är helgägt av industrigruppen Volati.

Volati köpte i veckan Akademibokhandeln och Bokus av huvudägaren Riskkapitalfonden Accent Equity. Det innebar också att Killbergs bokhandel och Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur sålde sina andelar om vardera 11,1 procent.

Volati kallar sig själv industrigrupp och äger i dag runt 40 bolag, och ägandet är enligt dem själva långsiktigt. Företaget är börsnoterat.

Ur Helsingborgs synpunkt känns det sorgesamt att Killbergs långa ägande i stadens viktigaste och numera enda bokhandel därmed är över – även om Killbergs som företag lever vidare genom kontorsvaruhuset.

Killbergs Bokhandel har till nu varit det äldsta familjeägda bokhandelsföretaget i Sverige med en historia som börjar redan 1824. Under många år hade bokhandeln ensamrätt på försäljningen av penninglotter – vilket vållade långa köer den 15:e varje månad (se bilden ovan).

En välfungerande bokhandel är en nödvändig kulturinstitution i en stad som Helsingborg. Vad händer nu med Killbergs, förlåt Akademibokhandeln, vid Stortorget.

Och vad innebär försäljningen för bokhandelns långsiktiga ställning i Sverige? Bakom knuten lurar Amazon, med hårdföra affärsmetoder och en korrupt skattemoral.

Volatis VD Mårten Andersson uttalar sig dock sympatiskt på företagets hemsida:

”Akademibokhandeln har en mycket viktig roll i samhället! Och vi anser att de har och vill ta ett stort ansvar för boken och berättandet. Jag tycker deras vision om att alla ska få uppleva läsglädje varje dag, sammanfattar det bra. Akademibokhandeln vill också bidra till ett demokratiskt samhälle där alla kan utbyta tankar och åsikter och vara ett nav i kulturlivet, en mötesplats.”

Låt oss hoppas på att Volati lever upp till de ambitionerna! Det är säkert också ekonomiskt lönsamt.

Men siffror brukar vara viktigare än bokstäver i affärsvärlden.

En reaktion på ”Killbergs ute ur Akademibokhandeln”

Kommentarer är stängda.