Åter otjänligt vatten vid Helsingborgs stränder

DU SKALL ICKE BADA PÅ FRIA BAD. Helsingborgs mest populära bad, Fria bad, har ännu ett år bedömts ha otjänligt vatten. Tjänstemän och politiker tycks inte fatta vad det innebär för en stad som Helsingborg, där sommar och salta bad är en del av stans identitet.

Helsingborg sträcker varje sommar ut sig längs Öresund, med unika sandstränder lätt tillgängliga från nästan överallt i stan. Här ligger Fria bad, inte långt från Gröningen och promenaden utmed havet, som milda vår- och sommarkvällar lockar tusentals människor, från alla stadsdelar.

Många har invandrarbakgrund. Vattenpipor samsas med picknickkorgar, powerwalkare och cyklister med flanörer på väg till stränderna eller något av de många mat- och caféställena utmed kusten. Här visar sig ett vänligt inbjudande och kosmopolitiskt Helsingborg av ett slag som få andra svenska städer kan erbjuda.

Men.

Den mest populära stranden, Fria bad, har för tredje året i rad av EU fått badvattnet klassat som otjänligt. ”Du skall icke bada på Fria bad”, påbjuds det för den som söker information. För de som kommer till badet informeras enbart med mycket små och viskande bokstäver, därför att detta ju är pinsamt.

Mycket av Helsingborgs identitet är att vara en stad där det överallt är nära till badsträndernas lättjefulla sommarliv. Men kommunens ansvariga tar lätt på badförbuden, inget att bry sig om. Bortförklaringar om tillfälliga vindar och strömmar har varit legio de senaste åren.

Man alltså ännu ett år med otjänligt vatten. Man ska tillsätta en utredare. Ingenting görs. Ingen reagerar i den kommunala toppstyrda byråkratin, kanske rentav eftersom de som  styr bor en mil längre norrut i Laröd där ju vattnet är helt ok. Turister och annat löst folk kan väl fortsätta att hålla käften och se till att inte få några otjänliga kallsupar på Fria bad.

Minns de 400 miljonerna till läktaren på Olympia. Ingenting hade det med idrott att göra, bara med bekvämligheter för dyrt betalande publik, numera för ett lag som inte längre spelar i allsvenskan.

Men vad görs för att återfå tjänligt badvatten? Inte mycket. Ändå tyder allt på att det handlar om dåligt renade utsläpp – men också om total handlingsförlamning hos de tjänstemän och politiker som för länge sedan borde ha löst frågan.

I en artikel i HD nämns också att Helsingborg har tolv mil gamla ledningar där dagvatten blandas med toavatten.

Tolv mil, rena 1800-talet.

Nu ska ledningarna bytas, sägs det. Men det är dyrt och tidskrävande.

Är inte ett friskt hav viktigare än det väldiga garaget i landborgen under Kärnan? Varför finns det hundratals miljoner kronor till garaget men inte en styver till att snabbt lösa vattenproblemen?