Kriget nu också på Instagram

I september genomförs i Sverige Aurora -17, en väldig Nato-övning, med utgångspunkt från Värdlandsavtalet, som undertecknades för ett år sedan. Övningen säljs nu in på sociala medier.

Instagram  och andra sociala medier säljer Försvarsmakten in den kommande väldiga Natoövningen i Sverige, Aurora 17. Den ska ”öka den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige”, heter det bland annat.

Alltså, förutsättningen är att Ryssland ska angripa Sverige och att svensk militär – med hjälp av Nato – ska slå tillbaka angreppet. De onda ryssarna ska besegras av våra goda stridskrafter.

Har Ryssland ambitionen att anfalla Sverige och ockupera Gotland? Är det någon som tror på det? Inser inte ledande politiker och militärer att ”övning” är ett förskönande uttryck för ”maktdemonstration”  eller om man så vill ”provokation”.

Mycket talar för att Ryssland kommer att svara  med motsvarande militära ”övningar” nära gränsen till Finland eller de baltiska länderna. Säkerhetsläget kan försämras dramatiskt.

19 000 svenska soldater deltar i den största militära övningen sedan det kalla krigets slut och värnpliktens avskaffande. Till det kommer ansenliga truppförband från en rad Natoländer (Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA). Amerikanska soldater ska med ett tusental man och tung utrustning bland annat ”inta” Gotland.

På Youtube har Försvarsmakten lagt ut en propagandafilm (se filmen här under), där det heter att Aurora -17 avses stärka totalförsvaret och göra det möjligt för Sverige att försvara oss mot ett militärt angrepp.

Genom totalförsvarets diplomati har Sverige levt i fred i över 200 år. Men I filmen nämns ingenting om totalförsvarets betydelse, här är det bara styrkedemonstration med militära medel som gäller. Frågan om kärnvapen hos de amerikanska trupperna i Sverige berörs inte alls.

Lägg också märke till hur försvarsmakten har satt musik till sin youtubefilm, som i en ”spännande” krigsfilm.

4 reaktioner på ”Kriget nu också på Instagram”

 1. De enda bekräftade kärnvapen som förekommit på svenskt territorium kommer från vår granne i öster. Ditfraktade av en skorv som inte visste var den var(!?). Ansvarsfullt. Inte provokativt heller.

  1. Finland har en lag som förbjuder alla slags kärnvapen på finskt territorium. När Nato nu övar på svenskt territorium, som under Aurora 17 i september, finns det inget motsvarande förbud om kärenvapen, som överhuvud inte nämns alls i Värdlandsavtalet. Nato har som princip att varken bekräfta eller dementera innehav av kärnvapen. Den tragikomiska historien om den den ryska ubåtjen som gick på grund i Blekinge är något helt annat.
   I en tidigare kommentar menade du att Aurora 17 inte var en ”väldig” övning. Nog är den det,efter svenska förhållande, den största på tjugo år, till kostnader för, om jag minns rätt, 500 miljoner kronor.

 2. Det är ingen NATO-övning.
  Spar ordet väldig till övningar typ Vostok och Zapad.
  Rysslands försvarsdepartement har fört kriget till sociala medier sedan länge.
  Vill du se en spännande krigsfilm med häftig musik. Sök efer Vostok 2014 på Yuotube.

  1. HGL, alla deltagande stater utom Sverige och Finland är NATO-stater, Sverige och Finland är med i PfP och Verige har ett ”värdlandsavtal” med militärorganisationen. Det är löjligt att påstå att Aurora 17 liksom de andra övningarna i Östersöområdet under 2017 inte är NATO-övningar. Att Ryssland genomför liknande övningar är ju inte konstigt. Men att den staten, som har en militärbudget som inte ens är 1/8 av den amerikanska och en bråkdel av alla NATO- och EU-staters samlade militärmakt, skulle vara ett akut eller ö h t ett trovärdigt hot mot EU-staterna Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen eller Polen är ren och skär propaganda. Man kan tycka vad man vill om Putin och den ryska statsledningen, men några självmordskandidater är det svårt att föreställa sig att de är.

Kommentarer är stängda.