Olof Lagercrantz på Litteraturbanken

Flera av Olof Lagercrantz viktigaste verk blir nu genom Litteraturbanken gratis nedladdningsbara på nätet.

Olof Lagercrantz är juni månads författare hos unika Litteraturbanken. Det innebär att en lång rad av hans böcker nu gratis läggs ut på nätet, både som textfiler (etext) läsbara på datorn och som epub-filer nedladdningsbara och läsbara på läsplattor och i smarta telefoner. De kan sparas och läsas i appar som iBooks.

Lagercrantz skrev en unik svit av personliga författarbiografier. Hans böcker om  Gunnar EkelöfMarcel ProustStig DagermanDante AlighieriAugust StrindbergJoseph Conrad och Emanuel Swedenborg finns nu nedladdningsbara, fler kommer efter hand.

Bland andra verk kan nämnas  Dagbok (1954), hans självbiografiska Min första krets (1982), samlingsvolymen Mina egna ord (1994) samt, sedan tidigare, Om konsten att läsa och skriva (1985).

I sin presentation skriver Litteraturbanken:

”Om är ordet som förenar: om Dagerman, om Dante, om Swedenborg, om litteraturen, om valfrändskaper … För Olof Lagercrantz är om det ord som tillåter blicken och tanken att löpa förutsättningslöst – eller subjektivt, för var går egentligen gränsen? – över text och liv. ”En bok om Dante och hans komedi”, eller ”En bok om Joseph Conrads roman”: allt kan finnas där, i det generöst tilltagna utrymme som om medger. Utskrivet eller underförstått är om den motor som driver Lagercrantz gärning. Det är ett omättligt öga som betraktar och granskar världen och konsten.
Vi tackar för förtroendet att få tillgängliggöra Lagercrantz böcker: det svenska 1900-talet kan knappast tecknas dem förutan.”
Bilden: Olof och Martina Lagercrantz. Foto: Sven Erik Sjöberg/DN.