Sopstrejken och RenoNorden med skräpstatus

Mycket tyder på att strejken bland soparbetarna i Stockholm är ännu ett exempel på konsekvenserna av att offentlig verksamhet överlämnas till skrupellösa riskkapitalbolag, till ett företag som karakteriserats som en ”högutdelare med skräpstatus”.

Sopstrejken i Stockholm rymmer stor dramatik. Ett hundratal sophämtare har gått ut i vild strejk i protest från de anställda, som uppgett till P4 Stockholm att arbetsgivaren RenoNorden vill sänka deras löner rejält, med mellan fem och tiotusen kronor i månaden. Dessutom kräver RenoNorden att de anställda ska dela med sig av kunskapen om nycklar och portkoder, något som sophämtarna har vägrat.

Tidigt på torsdagsmorgonen samlades sophämtarna vid Reno Norden och höll en omröstning, skriver Expressen:

– Vi röstade och är eniga om att vi fortsätter strejka, säger en av sophämtarna som dock vill vara anonym.

Det norska renhållningsbolaget RenoNorden är i akut kris, skrev Dagens Industri för en månad sedan. Det senaste året har bolaget, en av Nordens ledande sophämtare, kollapsat på börsen. På ett år har aktien rasat med 97,4 procent.

Företagets huvudägare är ett riskkapitalbolag som med hjälp av Carnegie bank genomförde företagets börsintroduktion.

2016 karakteriserade bloggen Aktieingenjören företaget som en ”norsk högutdelare med skräpstatus”.

Reno Norden ansvarar för sophämningen i 27 svenska kommuner. I Stockholms län har bolaget sophämtningsansvaret för elva kommuner och flera stadsdelsområden i Stockholms kommun, enligt uppgifter från SVT.

En rad olika bolag sköter sophanteringen i Stockholm. RenoNorden är störst med 55 procent av hushållen, följt av konkurrenten Liselotte Lööf AB.

Vd Peter Ekholm medger för Expressen att det nya avtal som erbjuds kommer att innebära lönesänkningar för en del av sophämtarna.

– Men det är inte rimligt att en sophämtare tjänar 40 000-45 000 i månaden med en arbetstid på 28-29 timmar i veckan. Detta bygger på gamla avtal från 70-talet, och det är dags att göra om.

Stämmer verkligen de uppgifterna??

Mycket tyder på att strejken bland soparbetarna i Stockholm är ännu ett exempel på en kombination av dålig företagsledning och konsekvenserna av att offentlig verksamhet överlämnas till skrupellösa och giriga riskkapitalbolag med siktet inställt på snabba vinster i en bransch där inkomsterna är fasta och överblickbara.

Ännu på torsdagskvällen hade man inte kommit till någon lösning i konflikten. Arbetsgivaren hotar de 150 strejkande med avsked.