En tidsresa i Ausås museum

Ausås museum är ett hembygdsmuseum med ambitioner, invid byns församlingshem och prästgård.

Den som vill göra en tidsresa kan bege sig till Ausås,  byn mellan Ängelholm och Åstorp. I en falurödmålad länga har Spannarpsortens Hembygdsförening inrättat Ausås museum,  där man visar redskap och miljöer från flydda tider.

Här finns en lanthandel där man säljer karameller på strut och lite av varje mest i lösvikt. I hushållsavdelningen finns en tvättmaskin som en gång måste ha varit ett under av modernitet – men som i dag är en relik från landet längesedan.

Alla föremål på museet är insamlade gåvor, mest från den nära omgivningen. Här finns den frivilliga brandkårens brandsprutor och svartdystra likvagnar, en gång i tiden hästdragna, som påminner om begravningsritualer förr i tiden.

Genom föremålen på museet öppnas ingångar till ett inte alltför avlägset förflutet, några generationer bort bara, när de redskap och föremål som visas var nödvändiga i det dagliga livet, på liv och död.

Kalle Lind, under många år min arbetskamrat och fotograf på Helsingborgs Dagblad, visar mig runt i museet. Han ingår i den arbetsgrupp av entusiaster som helst vill utvidga museet med en ny avdelning mest varje år.

Till det senaste hör ett komplett fotolabb, gjort för framkallning av film och framtagning av papperskopior med förstoringsapparat, framkallningsvätska och fixermedel. Också de föremålen är i dag museala, trots att det inte var så värst länge sedan de användes – innan den digitala fotografin tog över.

Fotnot: Ausås museum ligger bredvid prästgården mitt emot kyrkan. Museet är öppet söndagar under juli (16/7, 23/7 och 30/7) mellan 13 och 15.

Bilderna: Upptill: F d HD-fotografen Kalle Lind har byggt upp ett komplett fotolabb i Ausås museum. Nertill: Lotta Laursen i museets lanthandel.

2 reaktioner på ”En tidsresa i Ausås museum”

Kommentarer är stängda.