I Istrien mitt i Europa

I en serie bloggar gör jag nedslag i Istrien, halvön i nordvästra Kroatien. Först ett möte med James Joyce i romerska Pula.

Vilken glädje att återse James Joyce! Jag slår mig ner tillsammans med honom på Café Uliks, just bakom den romerska Sergiusbågen. Han sitter böjd över en tysk grammatik och pluggar tyska. Hans Nora vill lära sig franska. Hon längtar till Paris.

Ska sanningen fram avled Joyce 1941 i Zürich. I Pula finns han ändå kvar, men gjuten i brons, sitter vid ett cafébord och låter sig fotograferas. Han står också staty på en bro i Trieste, inte så långt härifrån. Det var i Trieste som Joyce och hans Nora bodde länge, där han började arbeta med Ulysses, romanen om en enda dag i Dublin.

Trieste var en epok i Joyce liv, Pula ett mellanspel.

Joyce och Nora kom till Pula den 30 oktober 1904. James hade sett en annons i Il Giornaletto di Pola där man utlyste en tjänst som engelsklärare för de österrikisk-ungerska officerarna. Staden var dubbelmonarkins viktiga flottbas i Adriatiska havet.

Joyce fick jobbet och började undervisa vid Berlitz School. För 16 timmar i veckan fick han 2£. Paret Joyce flyttade in i en lägenhet i närheten. Nora var redan gravid.

När han kom till Pula hade Joyce just avslutat Dubliners. Härifrån kämpade han för att få sin diktsamling Chamber Music utgiven och började göra anteckningar som han senare använde i A Portrait of the Artist as a Young Man.

I december var Pula bistert kallt. I brev på nyårsafton uttrycker han missnöje med staden,

”… alla hundratals ”människoraser”, alla tusentals olika språk, alla krigsfartyg i hamnen, åsynen av alla urblekta uniformer överallt.

I mars 1905 återvände paret Joyce till Trieste.

2017 är byggnaden där Joyce undervisade i engelska omgjord till charmiga Boutiqe Joyce Hostel i en gulmålad byggnad. Från mitt rum ser jag ner över Sergiusbågen, som Joyce måste ha passerat genom varje dag, ser ner över det livfulla Portoratatorget. Om hörnan ligger Café Uliks, Café Ulysses, med Joycestatyn.

Dante besökte det romerska Pula, som nämns i Den gudomliga komedin, Michelangelo besökte staden och tecknade av Sergiusbågen.

I dag trängs turisterna på Ulica Sergijevaca som kantad med souveniraffärer leder ner till Forum Romanum, med ett tempel tillägnat den romerske kejsar Augustus, Pulas grundare. Lite längre bort ligger den välbevarade romerska amfiteatern, från samma tid som Colosseum i Rom. Den byggdes för blodiga uppgörelser mellan chanslösa gladiatorer och blodtörstiga vilddjur, till ”förnöjelse” för bortåt 20 000 åskådare.

I dag går vi på bio eller teater. På romarnas tid roade man sig med att se gladiatorer kämpa för sina liv.

Den här milda sommarkvällen ringlar en stor publik till amfiteatern för att lyssna på den brittiske musikern Sting och hans band. I veckan före har man visat film i arenan under Pulas filmfestival, den största årliga i Kroatien.

På Titos tid var presidenten en återkommande filmfestivalbesökare i Pula och inviterade efter filmvisningarna till sitt sommarpalats. Det låg avskilt  på Brijuniöarna, knappa milen norr om Pula. Titos gäster var ofta utländska stjärnor – som Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren (bilden här under), Carlo Ponti och Gina Lollobrigida.

* * *

Detta är första bloggen i en serie ”Istrien mitt i Europa”.