Bomba Nordkorea till stenåldern?

– Vi strävar inte efter att utplåna Nordkorea, säger försvarsminister James Mad Dog Mattis, men lägger till att USA kan utplåna landet om regimen utför en aggressiv handling.

Den sydstatskonservative politikern Barry Goldwater var Lyndon B. Johnsons motståndare i amerikanska presidentvalet 1964. Han hade sinne för humor och lovade bomba Vietnam tillbaka till stenåldern. Vid ett annat tillfälle skämtade han om att han hade lust att ”kasta in en atombomb på herrtoaletten i Kreml”.

Varje epok i USA har sina skämtare. Donald Trumps rabiata FN-ambassadör Nikki Haley sa på måndagen att Nordkorea ”ber om krig”. Twittraren Trump själv har upprepade gånger hotat Nordkorea med totalt kärnvapenkrig. Var det skämt eller allvar?

USA:s försvarsminister James Mad Dog Mattis hotade också Nordkorea militärt på måndagen och sa på fullt allvar att USA förbereder ett ”massivt militärt svar” på Nordkoreas provokationer:

– Vi strävar inte efter att utplåna Nordkorea, säger han, men lägger till att USA hade kunnat utplåna landet om regimen utför en aggressiv handling.

Häromdagen hotade samme Mattis den svenska regeringen med indraget militärt stöd om Sverige skriver under deklarationen om förbud mot kärnvapen i FN. Mattis hade då dessbättre inga ambitioner att utplåna Sverige.

Nordkoreas missil- och kärnvapenprov är fasansfulla. I Japan och särskilt Sydkorea är dessa septemberdagar ohyggliga. Allt kan hända, också ett anfall med kärnvapen mot Seoul. Sydkoreas huvudstad med tio miljoner invånare och 25 miljoner i storstadsregionen.

Två vidriga regimer utmanar varandra, Nordkoreas och USA:s. Båda säger sig vara beredda att använda kärnvapen.  Ingendera sidan visar minsta ambition att förhandla. Båda parter är konfliktanalfabeter.

Att Trump-regimen i USA beter sig så här primitivt är kusligt. Den enda framkomliga vägen är förhandlingar, direkta kontakter mera än hot, och en vilja att ta och ge, också med eftergifter. Militära hot och hot med kärnvapen gör bara läget mycket värre.

2 reaktioner på ”Bomba Nordkorea till stenåldern?”

  1. Det Crister tar upp framgår också av en analys av Olle Lönnaeus i dagens HD.
    Därför vore en lösning att USA upphör med sin krigsövningar tillsammans med Japan och Syd Korea där man övar för en invasion av Nord Korea.
    Ett resultat av det uppskruvade läget är att Syd Korea verkar ha gett upp sitt motstånd mot att låta USA placera ut sitt missilförsvarssystem Thaad. Vilket Kina tidigare har kritiserat då det ingår i USA strävan att inringa Kina och försvåra för dem att slå tillbaka ett amerikansk kärnvapenangrepp.
    Detta är kanske den verkliga anledningen till USA:s agerande.

Kommentarer är stängda.