”Inga kärnvapen på svensk mark”

I dag måndag inleds den största militärövningen i Sverige på över 20 år. i lördags arrangerade Nej till Nato i Helsingborg ett möte  med kritik mot Aurora 17, som försämrar säkerhetsläget och ökar krigsrisken. På bilden Jan Fredriksson, Karin Uthas och Per Gahrton.

”I dagens Sverige har det blivit kontroversiellt att vara mot kärnvapen i Sverige.”

Jan Fredriksson inledde i lördags ett möte mot Aurora 17 på Gamla Tingshuset i Helsingborg, arrangerat av bl a Nej till Nato i Helsingborg, Kristna Freds, Läkare mot kärnvapen och Studieförbundet Sensus.

– Vi accepterar inte Natotrupper på svensk mark, sa han.

Men Natotrupper finns redan i landet. Måndag 11/9 inleds den största militärövningen i Sverige på över tjugo år. Bortåt 20 000 svenska soldater och hemvärnsmän deltar tillsammans med  mellan 1000 och 1500 Nato-soldater. Den största insatsen kommer från USA, som deltar med Apachehelikoptrar och Patriotmissilsystem. Amerikanska trupper finns utplacerade på Gotland. Övningens förutsättning är att Gotland angrips av en fientlig stormakt i öster.

Hotas Gotland i verkligheten av ett angrepp från Ryssland?

– Jag tror inte på det scenariet, sa Sven Hirdman, tidigare bl a svensk ambassadör i Moskva, i radion häromdagen.

På mötet i Helsingborg var miljöpartisten Per Gahrton av samma uppfattning.

– Det är helt osannolikt att Ryssland skulle angripa Sverige. Dessutom är Ryssland totalt militärt underlägset.

Rysslands militärbudget 2016 var (enligt SIPRI) 69 miljarder dollar, en fjärdedel av de europeiska Natoländernas, en siffra som kan jämföras med  USA:s 611 miljarder.

Per Gahrton menar att vi måste se den ökade spänningen också ur ett ryskt perspektiv.

– Det är förståeligt att Ryssland i dag känner sig omringat och hotat av Nato. Efter Sovjets sammanbrott fick Gorbatjov löfte om att Nato inte skulle utvidgas österut. Löftet bröts efter bara några år.

Per Gahrton som i rollen som EU-parlamentariker arbetat som valobservatör i Georgien betonar att den återkommande beskrivningen av ett ryskt angrepp på Georgien 2008 är ren lögn.

– Men i Sverige talar man hela tiden om Ryssland som om Stalin fortfarande satt vid makten.

Karin Uthas, fredsforskare och fredsaktivist, deltog också i mötet.

– Vi måste i alla lägen se vad som orsakar konflikter – och att det finns stora likheter mellan globala, lokala och privata konflikter. Det är lätt att se att avskräckning aldrig fungerar varken i storpolitiken eller då det gäller barnuppfostran.

Hon oroade sig för vad som kan hända de närmsta veckorna när flera stora militärövningar pågår på ett begränsat område och risken för incidenter är stor.

– Dagens generation svenskar föreställer sig inte längre vad ett kärnvapenkrig innebär. Nu befinner vi oss i en situation där vi skulle kunna  bli en del av ett kärnvapenkrig.

Karin Uthas underströk vikten av att Sverige ratificerar FN:s av 122 stater framtagna förbud mot kärnvapen. Undertecknandet inleds den 20 september.

Här några länkar:

www.laraforfred.se/

www,nejtillnato.se/

www.stoppaaurora.se/