Kuslig dokumentär om grekiska Gyllene Gryning

Norske Håvard Bustnes drabbande dokumentär Golden Dawn Girls ger kusliga interiörer i det grekiska nynazistiska partiet Gyllene grynings världar. Filmen avslutade på onsdagskvällen de sjätte Antirasistiska filmdagarna i Helsingborg och utgjorde samtidigt Doc Lounges första film för året. Bilden Ourania Michaloliakos.

Grekiska Gyllene gryning uppstod i skuldkrisens spår, och kan ses i skenet av EU:s extrema åtstramningsprogram som lett till en utdragen och fördjupad nationell kris i landet.

I valet 2013 fick det nynazistiska partiet 20 mandat och stormade in parlamentet samtidig som partimedlemmarna med brutalt våld på gatorna trakasserade invandrare och vänsterfolk. Samma år mördades hip-hop artisten och antifascisten Pavlos Fyssas, vilket följdes av att alla Gyllene Grynings parlamentariker fängslades.

De fängslades kvinnor tog i det läget över partiet – döttrar, hustrur och mammor. Och de bjöd in en norsk dokumentärfilmare, Håvard Bustnes, som släpptes in i partilokaler och på möten. Förhoppningen var att via kvinnorna, särskilt Ourania, dotter till partiledaren och grundaren  Nikolaos Michaloliakos, påverka den råbarkade bilden av partiet.

De vill visa att de är ”normala människor i normala familjer”. Men i dokumentära bilder ser vi hur partimedlemmar gör Hitlerhälsning och skanderar ”åt helvete med judarna”.

Håvard Bustnes kamera kommer kretsen av kvinnor fysiskt nära – men de  håller masken. Nej de är inte nynazister, nazism är lika med tysk nationalism. De är grekiska nationalister, de vill ungefär som sverigedemokraterna ”återge Grekland till grekerna” samtidigt som de ser sig som arvtagare till antikens greker.

– Men tar du avstånd från nynazism, undrar Bustnes. Ourania Michaloliakos säger bara att det vill hon inte svara på och övergår till att joxa med sin hund.

Efter 18 månader kommer männen ut från fängelset, det finns legala gränser till hur länge de får sitta häktade utan dom. Rättegången är fortfarande i dag efter fem år inte avslutad.

Utanför fängelseportarna skanderar de skrålande ”Fosterland, Ära, Gyllene Gryning” – och det går kalla kårar genom mig när jag ser filmen och vet att partiet är landets tredje största, som i maktställning på kort tid skulle kunna skapa ett brutalt nyfascistiskt Grekland av liknande slag som Grekland genomlevde efter militärjuntans kupp 1967.

Som dokumentär är ”Golden Dawn Girls” ovanlig. Den lågmälde norske filmaren ställer försynta frågor alldeles rakt och svaren är kusligt avslöjande. Med en formulering från filmens pressmaterial, den visar både hur indoktrinerade filmens kvinnor är och hur  skygglappar kan förändra ett helt samhälle.

Kvällen inleddes i caféet med ett samtal om Gyllene Gryning med Despina Tzimoula, universitetslektor vid Malmö universitet, som forskar om genus och nation.

Se filmens traler här: https://youtu.be/eub_GhdGyM0