Bojkotta Googles övervakningskapitalism!

Google övervakar dig och samlar berg av data om oss alla. Det är hög tid att bojkotta Google och företagets övervakningskapitalism, skriver fredsforskaren Jan Öberg.

Google följer varje steg du tar genom den smarta telefonen i din ficka. Genom att samla in så mycket information som möjligt kan man sälja annonser med riktad reklam. Det kallas ”övervakningskapitalism” eller ”surveillance capitalism”.

Tekniken innebär långtgående inskränkningar av den personliga integriteten. Google övervakar oss alla i kuslig detalj med hjälp av våra mobiler i fickan.

Fredsforskaren Jan Öberg på TFF i Lund uppmanar alla att aktivt protestera genom att bojkotta Google.

Han utgår från ett reportage gjort av amerikanska konservativa Fox News, för programmet Tucker Carlson Tonight, se filmen här under.

En reporter lägger två mobiltelefoner i fickan, den ena i flygplansläge, och bilar runt en timme i huvudstaden Washington. Med hjälp av speciell utrusning kan han därefter ta fram exakt vilka uppgifter telefonerna insamlat och vidarebefordrat till Google från telefonerna. Resultatet är nog så kusligt.

Telefonen registrerar 120 platser reportern besökt eller passerat, däribland en katedral, en skola, ett barnsjukhus. Den noterar 130 aktiviteter, till exempel exakt var och när reportern klev ur bilen. Överföringen till Google uppgick till 300 kilobyte data. Skillnaden mellan telefonen i flygplansläge var minimal.

Jan Öberg ger konkreta råd till oss mobilanvändare:

• Stäng av telefonens Platstjänster (Location services), ligger under ”integritetsskydd”.

• Använd inte Google Search. Använd DuckDuckGo eller andra sökmotorer som inte sparar data om användarna.

• Använd inte Chromes webbläsare utan till exempel Firefox, som inte spårar och lagrar vad du gör på nätet.

• Begränsa eller upphör med användningen av Googleägda Youtube.

Öberg skriver:

”Det här handlar inte om enskilda personers bekvämlighet utan om vilket samhälle vi vill ha, en öppen respektfull demokrati eller en proto-fascistisk övervakningsstat, där stora företag vet precis allt om vad du gör – och använder det mot dej.”

Fotnot: Google grundades 1998. Det är i dag ett av världens högst värderade företag. Vi som använder Googles produkter är alla ”råvara” i deras affärsmodeller.