M-utspel: Dyrare gå på konsert och teater

Helsingborgsmoderaterna vill i sitt valprogram höja biljettpriserna på symfoniorkesterns konserter och stadsteaterns föreställningar. Det är ett riktigt bedrövligt och kulturfientligt utspel.

– Vi har en av världens bästa symfoniorkestrar och jag tycker att man kan förvänta sig att publiken betalar mer för att lyssna på den, säger Peter Danielsson, kommunstyrelseordförande i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

I moderaternas Helsingborg ska det bli dyrare att gå på klassisk konsert. I dag kostar en biljett 310 kronor. Om priset höjs med 40 kronor till 350 kronor – vad betyder det i extra intäkter för Helsingborgs ekonomi?

Inte mycket. Försumbart i den kommunala budgeten, skulle jag vilja säga.

Kommer antalet konsertbesökare att minska? Troligen. Även ”världens bästa” symfoniorkester behöver en publik för att kunna spela.

Varför tar då moderaterna liksom tidigare centerpartiet upp frågan om biljettpriset på konserthuset och på stadsteatern i sin valplattform?

Är partierna kulturfientliga? Det är lätt att få den uppfattningen.

Nyligen genomfördes Drömljus, ljusfesten i Helsingborg, för en budget på 8,4 miljoner för en veckas glitter.  Är Drömljus viktigare än Helsingborgs kulturinstitutioner?

På Nya Moderaternas hemsida finns i deras kulturpolitiska plattform under rubriken ”Sverige ska ha ett rikt och fritt kulturliv” formuleringen:

”Att även barn och unga från hem utan instrument, bokhyllor och vana att besöka olika evenemang ska nås av kultur är en tydlig prioritering för oss.”

Medför dyrare biljetter på konserthuset att kulturlivet i Helsingborg blir ”rikare” och ”friare” kan man fråga sig. Bidrar höjda biljettpriser till att det blir lättare för barn och unga att besöka konserter? Knappast. Danielsson & Co:s attacker på institutionerna, Symfoniorkestern, Stadsteatern och Dunkers kulturhus strider uppenbart mot moderaternas nationella kulturpolitik.

Oavsett det, utspelet är bara så bedrövligt, tanken på kultur bara för de som kan betala för sig är obehaglig.

För övrigt, ska politiska partier, som moderaterna och centern, verkligen ha åsikter om sådant som en institutions biljettpriser??

Tänk om Helsingborgsmoderaterna i stället hade formulerat positiva mål för ett ombyggt eller helt nytt stadsbibliotek eller för en konsthall till Helsingborg? Tidigare generationer borgerliga politiker hade engagemang för sådant.

Bilden: Helsingborgsmoderaterna Peter Danielsson och Christian Orsing. Foto: Sven-Erik Svensson/HD.