Femtio år efter Song My

Upp emot 500 vietnamesiska bybor slaktades under Vietnamkriget av amerikanska soldater i Song My-massakern för 50 år sedan i mars 1968. Bilden ovan lik efter slaktade bybor, här under: kvinnor och barn som väntar på att bli skjutna.

Femtio år har gått sedan massakern i Song My (i USA benämnt My Lai), då amerikanska soldater slaktade 504 vietnamesiska bybor (enligt den vietnamesiska räkningen, den amerikanska uppger 347 döda). Majoriteten var kvinnor och barn.

Alla i byn sköts ned med automatvapen; i flera fall föregicks morden av tortyr, våldtäkt och andra övergrepp. En pluton på 30 man från tredje kompaniet ur den 11:e brigaden, 23:e infanteridivisionen, ledd av löjtnanten William Calley, gick bärsärkagång på byborna.

En observationshelikoptrar som cirklade över området flögs av Hugh C. Thompson, som från luften såg alla liken, landade och lyckades hejda ytterligare slags på byborna.

Händelsen hemlighölls länge av den amerikanska militären.den menige soldaten Ronald Ridenhour, som inte själv deltog i massakern, skrev ett trettiotal brev till Vita Huset, Pentagon, USA:s utrikesdepartement och kongressen. Först när den kände journalisten Seymour Hersh i november 1969 skrev om massakern i Song My blev reaktionerna dramatiska över hela världen och USA:s krig i Vietnam ifrågasattes allt mer.

1969 kallades Hugh C. Thompson till kongressförhör där han hotades med krigsrätt för att ha intervenerat i massakern, kritiserades hårt av högt uppsatta politiker och senare även fick ta emot anonyma dödshot. Thompson och de två andra besättningsmedlemmarna i helikoptern tilldelades trettio år efter massakern amerikanska arméns högsta utmärkelse för sitt ingripande i Son My.

1970 ställdes William Calley till svars för massakern i en amerikansk domstol. Han dömdes till livstids fängelse för 22 mord.

Men Calley behövde bara sitta tre dagar i fängelse innan president Nixon omvandlade fängelsestraffet till husarrest. Efter tre år släpptes han fri 1974. Calley var den ende av de amerikanska soldaterna som dömdes.

I många amerikaners ögon var massmördaren Calley en hjälte. En hyllningssång tillägnad Calley, The Battle Hymn of Lt. Calley spelades in 1971 och sålde på fyra dagar mer än en miljon exemplar i USA. Den ligger fortfarande ute på nätet. Texten finns här och sången här under.

Los Angeles Times uppmärksammar i samband med jubileet den amerikanska armé-helikopterpiloten Hugh Thompson (bilden här under).

Bilder från Song My: Överst: Lik efter slaktade bybor. Därunder vietnamesiska kvinnor och barn strax innan de skall skjutas. Fotografi av Ronald L. Haeberle. Wikipedia.

https://www.youtube.com/watch?v=kv5tMx1MOu8

En reaktion på ”Femtio år efter Song My”

  1. Hej Sören
    Vänligen ersätt min första text med denna
    Tack för upplysande text.Mycket Intressant att ta del av.
    Också viktigt att denna typ av grymma händelser hålls vid liv för att inte återupprepas.
    Man blir verkligen illa berörd och tänker, vad händer med oss människor.

Kommentarer är stängda.