Både Brexit och 2016 års USA-val manipulerades

Facebook är i gungning när det avslöjas hur företaget sålt uppgifter om användarna till Cambridge Analytics, som med fakta om 200 miljoner amerikaner kan ha avgjort valet genom riktad information. Samma sak inträffade under Brexitomröstningen i Storbritannien. Företagets ägare, Robert Mercer, var den störste finansiären av Trumps kampanj.

Facebook, ett av världens mäktigaste företag, är i gungning. Efter skandalen där Facebook sålt uppgifter om 50 miljoner amerikaner till det brittiska företaget Cambridge Analytica har börsvärdet på företaget minskat med 50 miljarder dollar på några dagar.

Den tjeckiska EU-kommissionären Vera Jourová, med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet, överväger att öppna en rättegång mot Facebook. Anklagelsen är ytterst allvarlig för företaget. Jourová talar om Facebooks bedrägeri mot sina kunder, att man utan deras – vårt – medgivande sålt uppgifter om oss på ett sätt som grovt strider mot människors rätt till sitt privatliv.

Just detta är ju Facebooks lönsamma affärsidé, att vi som använder Facebook tror att vi gör det gratis medan vi i verkligheten fungerar som råvara för företaget. Vilket gjort den nu 31-årige grundaren och vd:n Mark Zuckerberg till en av världens rikaste personer.
Från många håll krävs nu en reaktion från Facebook. Hittills har Zuckerberg svarat med att tiga.

Men Facebooks fortsatta öde är bara en bisak i härvan.
Brittiska TV4:s avslöjanden om Cambridge Analytica skakar nu både Storbritannien och USA. Företaget har varit djupt inblandat i avgörande val i båda länderna. Kanske var det CA:s agerande som både avgjorde Brexitomröstningen och förde Donald Trump till makten.

I en film inspelad med dold kamera avslöjar CA:s vd Alexander Nix företagets arbetsmetoder. Nix avskedades under tisdagen. Det handlade särskilt om hur man skandaliserar politiker. Allra mest framgångsrik var Trumpkampanjen om ”Crooked Hillary” (slagordet kommer från CA, som gjorde en logga av frasen, med de två o:na som handklovar).

Den som följde valkampanjen kunde höra hur Trump med samma frenesi återkommande skanderade både ”America First” och ”Crooked Hillary” (som betyder ungefär ”ohederliga Hillary”).
Det är knappast någon överdrift att påstå att Cambridge Analytica ”sålde” in Trump till de amerikanska väljarna. I TV4-filmen skryter företagets vd med Crooked Hillary-kampanjen och berättar att han under valkampanjen träffade Trump många gånger.

Huvudägare till Cambridge Analytica är den amerikanske ultrakonservative dollarmiljardären Robert Mercer – som också var den störste enskilde bidragsgivaren till Donald Trumps valkampanj.
2014 var Cambridge Analytica engagerat i 44 amerikanska val. CA:s inblandning i de republikanska primärvalen 2016 var omfattande. I december 2015 hade CA samlat in upp till 5000 uppgifter om var och en av 50 miljoner amerikaner. Strategin går ut på att ”skörda” uppgifter från människors konton på Facebook och andra sociala medier och sedan använda dem för att manipulera flöden på Facebook och Google.

Under valet i USA 2016 betalade Trumpkampanjen bortåt 50 miljoner dollar för att CA skulle påverka ”swing voters”.
De smutsiga metoderna fungerade. Trump vann valet genom att osannolikt segra i flera så kallade swingstates, bearbetade av CA. Presidentvalet var grovt manipulerat.

Mercer och hans företag spelade också en nyckelroll under Brexitfolkomröstningen. Hans familj hade nära band med den främlingsfientlige f d UKIP-ledaren Nigel Farage.

Under kampanjen inför Brexitomröstningen spelade Steve Bannon en avgörande roll. Det var Mercer som rådde Trump att till sin stab knyta både Steve Bannon och Kellyanne Conway, kvinnan som lanserade ”alternativa fakta” som en omskrivning av ordet ”lögn”.

Många av de fakta som nu presenteras fanns tillgängliga redan för ett år sedan, utan att få samma genomslag som nu. Kultur-Sören uppmärksammade Cambridge Analytica och kretsen av inblandade i en blogg i februari 2017:
http://www.nyakultursoren.se/?p=6298#more-6298.
Bilden: Crooked Hillary (Clinton), ett slagord lanserat av Cambridge Analytica.