Idioterna på stadsteatern

Inspirerad av  Lars von Triers nu klassiska dogmafilm Idioterna gör Anja Suša teaterpjäsen Idioterna på Helsingborgs stadsteater med premiär 6 april.

”Några vänner flyttar in i ett hus i norra Helsingborg. Under den sysslolösa våren genomför de en fullkomligt smaklös och uppseendeväckande undersökning; de lurar folk i omgivningen genom att spela idioter …”.

Så introducerar Helsingborgs stadsteater sin kommande premiär på Idioterna, ”fritt efter Lars von Triers film”, iscensatt av serbiska  Anja Suša.

Bra teaterpjäser blir ofta spännande filmer. Går det att göra en stark uppsättning på en teaterscen efter en kontroversiell och egensinnig film? Vi får se!

På Röda Kvarn visades på torsdagskvällen  von Triers film, från 1998,  som en förspel till teateruppsättningen. Gustav Berg, som medverkar  i föreställningen introducerade:

– Filmen är färdig. Vi förhåller oss till den.  Och vi tar upp aktuella frågor, som politisk idioti.

Nakenscenerna i filmen väckte rabalder och censur i det bigotta USA. Finns de med i filmen?

– Vi gör det på vårt vis, utan att avslöja för mycket.

På teaterns hemsida heter det att uppsättningen moderniserats och placerats i ett samhälle ”där alternativa sanningar sprids på nätet och där inget är vad det först verkar vara. Idioterna är en politiskt brännande pjäs med ironiska och bisarra undertoner …”

Lars von Triers film var den andra och den gången mycket uppmärksammade Dogmafilmen, inspelad med skakig handkamera inte i teaterkulisser utan i verkliga miljöer.

Ett ungdomskollektiv i Köpenhamn spelar förståndshandikappade – eller ”idioter”. Man vill leva ut ”idioten inom sig”, bortom all förkonstling och förställning. Den pendlar mellan det pinsamma, det obehagliga och det uppspelt utforskande i ett ständigt utmanande av gränserna för våra normer och beteenden.

I rollerna: Gustav Berg , Cecilia Borssén , Nils Dernevik , Kajsa Ericsson , Oldoz Javidi , Danjin Malinovic , Kim Bergkvist , Kenny Olsson.