Ulf-Melvins mästerskap

Ulf-Melvin Fjällström, konstnär, rammakare och ”hängare”, i sitt senaste verk, hängningen av Konstrundans samlingsutställning i Landskronas konsthall.

På långfredagen öppnade Konstrundan i NV-Skåne . 131 konstnärer öppnar sina ateljéer och verkstäder för 24:e året.

Redan på skärtorsdagen öppnade traditionsenligt Konsthallen i Landskrona den utställning där alla deltagande konstnärer visar var sitt verk, som en introduktion till Konstrundans mångfald.

Hur gör man en utställning av alla dessa verk, som är uttryck för skiftande personliga temperament med olika uttryck och temperament?

En som vet och kan är Ulf-Melvin Fjällström, till vardags konstnär och rammakare, med ett mångårigt förflutet på Tomarps kungsgård. Hans profession och unika specialitet är just att hänga utställningar, att göra strukturer där vi som besökare kan orientera oss.

– Att hänga en utställning som den här i Landskrona tar ett par dagar, berättar Ulf-Melvin. Jag börjar med att ställa upp alla inlämnade verk längs väggarna och försöker inordna dem i grupper som fungerar tillsammans. Jag funderar, flyttar om, grupperar och arrangerar tills det fungerar så bra som möjligt.

– Ibland handlar det om färg, ibland om form och innehåll. Någon gång kan det uppstå berättelser mellan konstverken för den åskådare som har fantasi att se.

Vad som krävs av en bra hängare, är förstås intuition, känsla för färg och form och lite mod att inte bara arbeta med likheter utan också med kontraster.

På ett fönster hänger en bild med regndroppar.

– Min tanke var att någon skulle hända i betraktarens blick den dagar riktiga regndroppar fler på fönstret.

Bilderna, uppifrån: Ulf-Melvin Fjällström på vernissagen i Landskrona konsthall, med verk av (fr v uppifrån) Eva Nelander Juntunen, Rose-Marie Bengtsson, Jan Flemming Persson och Karin Håkansson. Tomas Anagrius har gjort skålen i stengods.

Bilden därunder. Två verk av Sara Rydén, årets Helmer Lång-stipendiat, en japanskinspirerad stol och en ”manetlampa”. Målningen av Asle Nyborg.

Bilden där under, verk av Hanne Jønsson, Iwona Maria Pawlowska, Christina Lind och Monica Andoff.

Bilden här under: Ulf-Melvin Fjällström under arbetet med hängningen. Bilden tagen av konstnären Elizabeth Tyler.

En reaktion på ”Ulf-Melvins mästerskap”

  1. Så skicklig!
    Vi som var på utställningen igår undrade så hur Ulf-Melvin hade gått till väga för att lyckas få det så fantastiskt bra.
    Strålande!

Kommentarer är stängda.