Israel begick krigsförbrytelser vid massakern i Gaza

Människorättsorganisationen International Human Watch fördömer starkt den israeliska arméns massaker på 14 demonstranter i Gaza förra fredagen och kräver en utredning av åklagaren vid Krigsförbrytartribunalen i Haag. En vecka senare (6/4)  sköts ytterligare nio palestinier ihjäl, trots att FN:s generalsekreterare manat Israel till yttersta återhållsamhet. 

De blodiga händelserna i Gaza förra fredagen (30/3) har väckt starka känslor världen över. Människorättsgruppen Btselem, Det israeliska informationscentret för de ockuperade territorierna, uppmanar de israeliska soldater som kommenderas att skjuta mot obeväpnade demonstranter att vägra lyda order.

”Att använda skarp ammunition mot obeväpnade människor som inte utgör en fara för någon är olagligt”, skriver Btselem. ”Det blir ännu mer upprörande eftersom dessa soldater skjutit på långt avstånd från demonstranterna som befann sig på andra sidan av det stängsel som skiljer Israel från Gazaremsan.”

14 människor sköts ihjäl vid demonstrationen, en massaker, och 1415 skadades, varav 758 med skarp ammunition, enligt Gazas Hälsoministerium. Siffrorna ifrågasätts av den israeliska sidan.

En vecka senare sköt israeliska soldater ihjäl ytterligare nio demonstranter.

Reaktionerna från israeliska myndigheter visar att det som inträffade var förväntat och planerat, fortsätter Btselem, och att det som skedde var noga planerat. Man utförde det man planerat och gav militären sitt fulla stöd. Försvarsminister Avigdor Liebermann hyllade de israeliska soldaterna som ”resolut avvärjde ett angrepp från Hamas militära gren, på precis det vis vi förväntade av dem. De har mitt fulla stöd.”

Soldaterna hade fått instruktioner att skjuta mot alla som kom inom 300 meter från gränsstaketet. Bussbolag hade varnats för att transportera demonstranter till platsen. Myndigheterna hade i förväg sagt att allt ansvar för skadade eller dödade vilade på Hamas.

Human Rights Watch kräver nu att åklagaren vid den Internationella krigsförbrytardomstolen i Haag ska inleda en undersökning av upprepade förbrytelser mot den palestinska befolkningen i Gaza.

Organisationen uppmärksammar en intervju med befälhavaren för de israeliska styrkorna, general Gadi Eisenkot, som tillkännagav att han skulle placera ut 100 prickskyttar vid gränsstaket med order att bruka massiv styrka.

Den israeliska arméns agerande är ett uppenbart brott mot internationell lag och mot FN:s krav på att det är en skyldighet att före varje användande av vapen använda ickevåldsliga metoder.

Bilderna överst och nederst från demonstrationen den 30 mars. Bilden på palestinska sjukvårdsarbetare nära gränsen vid Khan Yunis är tagen av Said Khati/AFP. Mannen på bilden därunder är den israeliske generalen Gadi Eisenkot, som placerade ut 100 prickskyttar vid gränsen med order att skjuta skarpt mot demonstranterna.

Fotnot: B’Tselem har inlett en kampanj med bland annat tidningsannonser som vänder sig till israeliska soldater, med namnet ”Jag beklagar, herr befälhavare, jag vill inte skjuta”. I kampanjen uppmanas soldater att vägra öppna eld mot obeväpnade demonstranter.