Palle, Peter och kulturen i Helsingborg

Stadsdirektören och kommunstyrelseordföranden i Helsingborg bestämmer vad som ska visas på Dunkers kulturhus och fixar extra miljoner för sin utställning.

Stadsdirektören Palle Lundberg har tagit initiativet till att visa utställningen ”Museum of Failure” på Dunkers. Och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson fixar 1,5 miljoner för att täcka kostnaderna för utställningen ur stadens konto för ”oförutsedda händelser”.

Har Palle och Peter blivit kulturintresserade?

Knappast, snarare tvärtom. Peter, alltså moderaterna i Helsingborg, vill i valmanifestet för 2018 att anslagen till institutionerna, som Dunkers, stadsteatern och konserthuset ska skäras ner, med den begåvade motiveringen att de som besöker dessa obskyra ställen borde ha råd att betala för sig.

Men för misslyckande-utställningen gäller andra regler.

Helsingborg har en toppstyrd politisk kultur. De chefer och mellanchefer som uttryckt egna åsikter har på löpande band avskedats. Och nu ska Palle och Peter  bestämma vad som ska visas på Dunkers.

Har de någonsin hört talas om regeln om ”armslängd avstånd” mellan politiker och kulturinstitutioner? Tydligen inte.

Både politiker och tjänstemän inom kulturnämnd och kulturförvaltning har blivit totalt överkörda.

Det hela är en kulturskandal och ett stort failure för demokratin i Helsingborg. En fri och levande kultur är en grund för demokratin och kan omöjligen fungera under sådana här förutsättningar.

Bilden från Museum of Failures hade vernissage på Kulturhotellet för ett år sedan. Foto: Sven-Erik Svensson.