Gräv 18: Grävande journalistik viktigare än någonsin

Sex hundra journalister från Sverige och andra länder är i dagarna i Helsingborg, när Föreningen Grävande journalister höll sitt årliga möte, Gräv 18. På Helsingborgs Arena genomförs ett ambitiöst seminarieprogram som avslutas på lördagskvällen med utdelning av guldspadar och andra priser till årets bästa grävande journalistik i olika kategorier.

Gräv 18 invigdes av Grävgeneralen, HD/Sydsvenskans Emma Johansson, som kunde välkomna en legendarisk journalist portugisisk-amerikanske Michael Rezendes. För dryga femton år sedan skrev han och Spotlight-gruppen på amerikanska The Boston Globe presshistoria. Efter fem månaders dramatisk undersökande grävjournalistik kunde tidningen avslöja sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan och hur höga dignitärer gjorde allt för att dölja skandalerna. Gruppen fick Pulitzerpriset 2003 och dess arbete låg till grunden för filmen Spotlight, som kom 2015 och fick två Oscars samma år.

– Filmen följer verkligheten nära. Vi arbetade fem månader med att gräva fram fakta.

När Spotlightgruppens avslöjanden gjordes var internet nytt och sociala medier fanns inte.

– Ändå använde oss av internet och la ut de dokument våra artiklar byggde på för att läsarna skulle ges möjlighet att själva bilda sig en uppfattning.

Michael Rezendes är glad att filmen gjordes och fick sådant genomslag.

– En film om journalistik har särskilt betydelse i en tid när kvalitetsjournalistiken är hotad till följd av internets genombrott.

Dagstidningarna affärsmodell har nära nog rasat ihop. Eftersom bara de ekonomiskt starka tidningarna har haft råd att satsa på kvalitetsjournalistik och grävande journalistik (bortsett från public service-medierna) har allt större delar av Sverige hamnat i medieskugga. På fler och fler orter granskas makten sällan eller aldrig av kritiska och kunniga medier med resurser.

Därför är just den grävande journalistiken viktigare än någonsin. Och på Gräv 18 presenterades en lång rad lysande reportage, nominerade till lördagens guldspadepris.

Matilda Gustavsson berättade under Gräv 18 om hur hon den 21 november förra året på DN-Kultur publicerade den första artikeln som avslöjade den så kallade kulturprofilens sexuella övergrepp och Svenska Akademin som en ram för det som skett. 18 kvinnor ställde upp, varar fyra med namn.

– Det var viktigt att många vågade berätta men en tillfällighet att det råkade bli just 18, det var inte tänkt som en krigsförklaring mot akademin.

HD/Sydsvenskans reportageserie om skandalerna kring Bergkvarabuss, gjordes av Dan Ivarsson och Erik Magnusson som på fredagen presenterade sitt arbete. Det handlade om fusk med service och besiktningar, omänskliga arbetsförhållanden och trafikfarliga omständigheter.

Omskakande var också Gotlands Allehandas reportage om Flyktingadvokater som tjänar grova pengar på att vara ombud för väldigt många flyktingar. De fann jurister som hade över 600 klienter, debiterade 1362 kronor i timmen och naturligtvis knappast han träffa de flyktingar de skulle ge sitt stöd. Hur Migrationsverket kan acceptera sådana omständigheter är fullständigt obegripligt och rättsvidrigt.

Bilden överst: Emma Johansson HD/Sydsvenskan, grävgeneral, inviger Gräv 18 i Helsingborgs Arena.