Nya minikärnvapen utplaceras i Europa

President Trump har gett stora order till kärnvapenproducerande företag i USA. I en tidigare blogg skildrade jag hur de svenska AP-fonderna satsat 6,2 miljarder i kärnvapenproducerande företag. 

Trumps USA satsar väldiga belopp på att ta fram en ny generation högteknologiska kärnvapen. Målet är att USA redan 2020, alltså under Trumps mandattid, i fem Europeiska länder ska utplacera 180 nya kärnvapen av typ US B61-12.

Den nya atombomben är betydligt mindre än tidigare kärnvapen därtill styrbar med hög precision. Syftet är, heter det, att minimera så kallad ”collateral damage”, alltså icke åsyftade skador, särskilt på civila och att minimera det radioaktiva utfallet.

Därmed blir också tröskeln lägre för att använda dessa nya kärnvapen. I valkampanjen upprepade Trump flera gånger frasen ”att om vi har kärnvapen, varför ska vi då inte använda dem?”

Hiroshimabomben var 20 kiloton. Vi vet vilka skador den förorsakade.  US B61-12 kommer att produceras i fem storlekar, 5, 10 eller 50 kiloton och kan ställas in för detonation i luften eller på marken. Den är bara 3,6 meter lång och väger 350 kilo.

Om Sverige blir medlem i Nato kommer Natobaser därefter troligen att upprättas i Sverige, kanske på Gotland eller Öland. Kommer dessa baser i krislägen att utrustas med Trumps nya minikärnvapen? Frågan måste ställas.

Bilden: Phil Hoover, ingenjör vid Sandia National Laboratories, visar en testmodell för B61-12 kärnvapen. Laboratoriet är ett helägt dotterbolag till Honeywell International, ett av företagen på ICAN:s lista över kärnvapenproducerande företag.

En tidigare blogg om svenska AP-fonders miljardinvesteringar i kärnvapenindustrier finns här.

 

2 reaktioner på ”Nya minikärnvapen utplaceras i Europa”

  1. Vi ser en utveckling mot att allt fler stater skaffar egna kärnvapen och vi ser hur USA och Ryssland nu moderniserar sina. Europa är nedlusat med franska, brittiska och utplacerade amerikanska kärnvapen. Därför är det viktigt att kräva av Sveriges regering och riksdag att de ratificerar FN:s kärnvapenförbud.

  2. Vi har hela tiden sagt att US aldrig talar om vad de är lastade med för vapen,men Hultqvist har hela tiden påstått att vi kan bestämma vad som kommer in i vårt land.Det är bara den lilla haken att en amerikansk bas i Sverige är inte längre ”vårt land” och våra lagar gäller inte där.Det vet Hultqvist mycket väl. Avskaffa Värdlandsavtalet och stäm Peter Hultqvist.Det står alla fritt att göra det. För landsförräderi lagbrott.

Kommentarer är stängda.