East Side Stories stor musikal på Dalhem

”Att våga drömma vad som än händer” är den uppfordrande undertiteln på musikalen ”East Side Stories”, som tar sin utgångspunkt i berättelser ”från Helsingborgs östra delar”, Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal. Premiär fredag 27 april i Dalhemsskolans idrottshall.

”East Side Stories” är ett ovanligt teaterprojekt med fyrtiotalet medverkande, professionella teaterarbetare, barn, ungdomar och vuxna från området, en musikal med tolv stora dansnummer, som vänder sig till en både äldre och yngre publik.

Initiativtagare är Annika Kofoed, regissör och skådespelare på Helsingborgs stadsteater. Hon står också för manus och regi till uppsättningen. Jag får en pratstund med henne strax före det ”andra genomdraget” av föreställningen. Alla är på plats. På scenen råder ett sympatiskt kreativt virrvarr. En dryg vecka återstår till premiären i Dalhemsskolans idrottshall.

– Redan våren 2017 började vi arbetet med skrivarverkstäder och kurser i sång, dans och teater i området. Vi samlade in berättelser. De som deltog berättade vad de tänkte om området, hur de upplevde sina liv och vad de drömmer om framtiden.

De medverkande har rötter i många olika kulturer.

– Ur deras berättelser växte föreställningen fram. Här är Erna Elezovic, karatetjejen, som tog makten över sitt liv genom att bestämma sig för att aldrig vara rädd. Här spelar hon lite sig själv. Och Roman Romanov, som är en väldigt duktig violinist. En flicka skildrar hur hennes föräldrar skiljde sig och hur hon i den svåra situationen försöker vara lojal mot sig själv.

Huvudperson är ett ensamkommande flyktingbarn.

Leyla Jung, som är professionell musikalartist, spelar Dedan. Han lever som gömd flykting. När han varit hos tandläkaren är han rädd för att bli angiven. Annars är det han mest av allt tänker på att få uppehållstillstånd.

I musikalen finns också Svartluvorna, det grymma gänget med luvor som hotfullt hänger i området. Här är också 75-åriga Maj-Britt, ordförande i hyresgästföreningen. Hon kämpar för alla i området.

Spelplatsen är en gångtunnel, Hyresgästföreningens kontor, Arbetsförmedlingen och så skolan, allt på Dalhem fast förstås i teaterns värld.

P-O Nilsson står för nyskriven musik, Bim Wikström har skrivit sångtexterna och Melker Sörensen har utformat koreografin.

Yvonne Ericsson från stadsteatern svarar för scenografi och kostymer.

– Vi har lånat mycket från stadsteatern. Annars är allt lågbudget, precis som för fria teatergrupper.

I föreställningen medverkar elever från den muslimska skolan Al Marif, en klass från Lunds dans- och musikalgymnasium, elever från Nicolaiskolans dramalinje. I produktionsteamet finns stora delar av Helsingborgs Stadsteaters ordinarie personal.

Bakom satsningen står Kulturrådets Kreativa Platser, för kultur i miljonprogramsområdena. Projektet har tre samarbetsparter: Inva-Sam (invandrarföreningarnas samorganisation), Tillsammans (studieförbundens nätverk) och Helsingborgs Stadsteater.

Under sommaren kommer en förkortad och bearbetad version av musikalen att sättas upp inom ramen för HX och till hösten fortsätter kulturaktiviteterna med fokus på långsiktighet och engagemang.

Fredag 27 april kl 10 är det premiär på East Side Story i Dalhemsskolans idrottshall. Efter premiären ges 17 föreställningar på både dag- och kvällstid, fram till den 17 maj.

Biljetter här eller via helsingborgsstadsteater.se

Läs mer här.