Vad hände med elvaårige Hasan i Douma

Rysk TV intervjuade i söndagen den elvaårige syriske pojken Hasan Diab. Han  filmades i Douma som om han utsatts för en gasattack. Pojken gav en helt annan version av det som hände.

USA:s, Storbritanniens och Frankrikes anfall mot Syrien nyligen strider mot FN-stadgan. Reglerna som rör mellanstatlig militär våldsanvändning är ganska entydiga, skriver Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet i Upsala Nya Tidning:

”Alla FN-medlemmar ska i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, står det i en av portalparagraferna.

Det finns ett och endast ett undantag från det så kallade våldsförbudet: rätten till självförsvar. …”

I rysk TV framträdde i söndags den elvaårige syriske pojken Hasan Diab, som figurerade som ”offer” i YouTube-filmen, som låg till grund för USA:s, Storbritanniens och Frankrikes bombningar. Pojken som är vid god vigör, berättade där, att han satt i en källare med sin mamma, när de hörde skrik på gatan: Gå till sjukhuset! ”Vi sprang tid och så snart jag kommit in tog man tag i mig och började spola vatten på mig. Sen la dom mig på en säng bredvid andra människor.” 

Detta spelades in på video och när det var klart fördes pojken upp på andra våningen där han fick lite ris, fikon och kakor. 

Pojkens pappa, Omarp, sade i det ryska TV-inslaget att han hämtat sin familj på sjukhuset och att Hassan inte haft några symptom på förgiftning och inga av familjens grannar hade det heller. 

Rapporten från rysk TV är hämtad från Stefan Lindgrens veckobrev Ryska posten. Artikeln illustreras av bilder på den elvaårige Hasan, dels från youtubefilmen och dels från TV-intervjun.

Uppgifterna kan vara sanna eller falska. De liknar hursom den bild Robert Fisk gav i The Independent häromdagen, även om Fisk aldrig spekulerade i att youtubefilmerna kommit till iscensatta för ett syfte. I en tidigare blogg diskuterade jag Fisks rapport.

Båda versionerna understryker åter vikten av att det som inträffade undersöks noga av expertis.

Efter många dagars fördröjning kunde OPCW:s team i lördags gå in i staden Douma för att samla in prover för analys i samband med anklagelser om att kemiska vapen ska ha använts. 

Proverna kommer att analyseras vid ett labb i Nederländerna och kanske också vid andra labb. Resultatet väntas allra tidigast om några veckor. 

De kommer förhoppningsvis att kompletteras med intervjuer med sjukvårdspersonal och andra som syns på den yotubefilm som utlöste attacken. Allt för att få en så trovärdig och bred bild av vad som verkligen skedde.

En reaktion på ”Vad hände med elvaårige Hasan i Douma”

  1. Det är omöjligt att veta vad som hänt för den vanlige mediekonsumenten. Här kunde ju EU gjort en verklig insats genom att kräva och stödja en oberoende utredning av OPWC istället för att som nu ställa sig bakom ännu mer bombningar av ett redan förött land. Det fanns förvisso en del länder som motsatte sig mer krigshandlingar men bilden av EU blir skamfilad.

Kommentarer är stängda.