USA placerar flyktingbarn i taggtrådsburar

Trumps USA ter sig dag för dag allt mer frånstötande. En av de senaste skandalerna är otroligt motbjudande. Det handlar om asylsökande flyktingar från Mexiko som grips med minderåriga barn, som tas från föräldrarna och placeras i taggtrådsburar i barnfängelser.

När mexikanska flyktingar med barn gripits har hundratals barn (siffran 658 barn mellan 6 och 19 maj nämns) skiljts från sina föräldrar, förts bort och placerats i taggtrådsförsedda burar, utan att föräldrarna informerats om var deras barn finns och hur de ska kunna kontakta dem. Allt för att ”avskräcka” mexikaner från att försöka fly till USA.

CNN, Washington Post och andra medier har uppmärksammat det som sker. I en intervju berättar den demokratiske senatorn Jeff Merkley att han sett ”hundratals barn inspärrade i burar, stora burar av gallernät och taggtråd, gjorda för att förhindra barnen från att rymma”.

Merkely besöker flera fängelseliknande mottagningscentra för gripna barn, bl a ett före detta Wal Mart-varuhus med instängda barn och blir förfärad över det han ser. Trots sin position som senator har han stora problem med att få se barnfängelserna.

– Det som sker är ytterst traumatiskt för dessa barn. De skiljs från sina föräldrar och placerats i burar, där de ska sova på ett cementgolv, med bara en tunn folieliknande ”rymdfilt” som skydd.

I samband med veckans avslöjande har bilder från 2014 offentliggjorts, alltså under Obamas tid som president, där barn hållits i förvar under liknande kusliga omständigheter.

Bilden: Två unga flickor ser en fotbollsmatch på TV i ett ”fängelse för flyktingbarn”. AP foto/Ross D. Franklin. Bilden från 2014.