Facebook som ”massförstörelsevapen”

Facebooks algoritmer äter vår tid och har gjort FB till ett ”socialt massförstörelsevapen”, skriver den amerikanske vetenskapsmannen och författaren Jaron Lanier i en ny bok.

När nätet var nytt hade den amerikanske vetenskapsmannen, musikern och författaren Jaron Lanier en vision. Han såg internet som ett slags ”offentlig egendom”, med ”digital allemansrätt”, där mänskligheten kunde dela dina kunskaper med varandra.

Men Lanier insåg också tidigt att den nya tekniken inte var riskfri och kunde leda till att apparater kontrollerade våra liv, övervakade de uppgifter om oss som vi lämnade ut och manipulerade oss med stimuli.

Jaron Lanier har gjort sig känd för sina böcker om virtual reality och sitt sätt att förespråka humanism och hållbara ekonomiska förutsättningar i ett digitalt sammanhang.

Laniers senaste bok utkom i april,Ten Arguments for Deleting Your Social Media Accounts Right Now”. I boken reflekterar han över de ”globalt tragiska och häpnadsväckande löjliga misstag” som gjorts av företag som Google och Facebook, på ett sätt som skadat grunden för hela digitala kulturen och diskuterar hur vi ska kunna motverka det:

– Vi kan inte ha ett samhälle där två människor som vill kommunicera endast kan göra det om de finansieras av en tredje person som önskar manipulera dem.

I mars i år intervjuades Jaron Lanier av brittiska The Guardian, om sin då kommande bok – i skenet av erfarenheterna efter Cambridge Analytica-skandalen. Den ledde till att en våg av Facebookanvändare raderade sina konton på FB, däribland Elon Musk och Brian Acton, den senare en av de som grundade WhatsApp.

– De som vågat lämna Facebook gör oss alla en stor tjänst och borde hyllas, sa Lanier. Vi kan alla lära av dem. Det handlar inte bara om att skada Facebook utan om att återupptäcka vad livet kan vara utan de sociala nätverken.

Innan Facebook existerade fanns sätt att göra det mesta som Facebook erbjuder – och de möjligheterna finns fortfarande, säger Lanier. Han understryker att Facebook genom sina algoritmer är utformat för att få så mycket av vår uppmärksamhet som möjligt och att de som hittar nya digitala möjligheter kommer att återerövra mycket av sin egen tid.

– De som lämnar Facebook ska se sig som innovatörer inte som några som protesterar.

I en intressant recension av Jaron Laniers bok i Dagens Nyheter häromdagen skriver författaren Elisabeth Åström om Facebook som ”ett socialt massförstörelsevapen” och hävdar att det inte är en slump att Twitter drar till sig extremister och mobbare, med Donald Trump i spetsen.

Vad är det egentligen som pågår, skriver Åsbrink. Jo, algoritmerna som styr vad vi ser på sociala medier justeras och optimeras oavbrutet för att skapa ”engagemang”, d v s främja användarnas närvaro.

Vi blir algoritmernas slavar. Genom att ta del av en skräddarsydd manipulerad verklighet ”upphör en gemensam erfarenhet av världen att existera, vilket leder till att vi helt enkelt inte förstår varandra. Empatin krackelerar. Folk tycks vara idioter.”

En person som är född på 00-talet kontrollerar sin telefon i genomsnitt 150 gånger om, dagen.

Multiplicera gärna det med de över två miljarder (lika många som hela kristenheten) som använder Facebook varje månad, fortsätter Åsbrink – och tanken svindlar.

Och ännu ett räkneexempel: om varje mobilkontroll varar en minut, då ägnar 00-ungdomen två och en halv timme av sin vardag åt att titta i mobilens skärm, klicka på gilla eller slänga iväg några sms med tummen.

Var det meningen med livet?

I sin recension i New York Times av Jaron Lains bok skrev Franklin Foer under rubriken ”Click ’Delete’ to Save Your Soul att även om det finns skavanker i Laniers korta manifest så påverkar det starkt läsarens samvete:

”Efter att ha läst boken kände jag en genomträngande skam över min närvaro på Facebook. Jag följde hans råd och raderade mitt Facebook-konto.”

Fotnot: Jaron Lainer föddes i New York men växte upp i Mexiko. Hans föräldrar var judar. Hans mamma kom från Wien och var överlevare från koncentrationslägren. Hans pappas familj flydde från Ukraina för att undkomma nazisternas folkmord där.